LTLietuvai tapus ES ir pasaulio rinkos dalyve, prognozuojant žemės ūkio produktų gamybą, vartojimą ir užsienio prekybą, iškyla problema įvertinti ne tik vidaus, bet ir išorės veiksnius. Tai galima atlikti taikant ekonometrinius modelius, kurie leidžia atsižvelgti į žemės ūkio produktų balansų sudedamųjų dalių Europos Sąjungos (ES) ir pasaulines prognozes ir numatyti Lietuvos žemės ūkio pokyčius. Tyrimo tikslas - parengti žemės ūkio ir maisto sektoriaus prognozes iki 2020 m. Tyrimo uždaviniai: 1. Išanalizuoti žemės ūkio ir maisto sektoriaus prognozėms naudojamus modelius ir pasirinkti tinkamiausią šalies sąlygoms. 2. Nustatyti rodiklius, turinčius įtakos Lietuvos žemės ir maisto ūkio sektoriaus plėtrai. 3. Išanalizuoti ES ir nacionalinės paramos įtaką bei numatyti jos poveikį atskirų žemės ir maisto ūkio sektoriaus dalių plėtrai. 4. Pateikti ir įvertinti pagrindinių augalininkystės ir gyvulininkystės produktų balansų prognozes. Studijoje naudoti statistinių duomenų analizės, ekspertų apklausos (interviu), ekonometrinio sektorinio modeliavimo metodai. Pagrindinių žemės ūkio sektorių analizė atlikta remiantis 2000-2008 m. juos charakterizuojančių gamybinių ir ekonominių rodiklių duomenimis.Pirmojoje tyrimų proceso dalyje išnagrinėti žemės ūkio ir maisto sektoriaus prognozėms naudojami modeliai ir parengta darbo metodika, antrojoje - suformuluotos prielaidos: Lietuvos ir kitų ES šalių makroekonominiai rodikliai, turintys įtakos šalies žemės ir maisto ūkio sektoriaus vystymosi perspektyvoms. Trečiojoje dalyje išanalizuota ir įvertinta dabartinė ES ir nacionalinė paramos įtaka bei numatytas jos poveikis atskirų žemės ir maisto ūkio sektorių plėtrai. Ketvirtojoje ir penktojoje dalyse pateiktos ir įvertintos pagrindinių augalininkystės (grūdų, rapsų, cukrinių runkelių ir cukraus, bulvių) bei gyvulininkystės (mėsos, pieno) produktų balansų prognozės iki 2020 m. Naudojant sukurtą modelį, kuriame įvertinti svarbiausi vidaus ir išorės faktoriai, lemiantys žemės ūkio ir maisto sektoriaus plėtrą, prognozuojamos svarbiausios žemės ūkio ir maisto produktų balansų sudedamosios dalys. [Iš leidinio]
ENLithuania became European and World market share, arose the problem to evaluate not only internal but also external factors, when forecasting agricultural production, consumption and foreign trade. This can be done using econometric models, which allow consider the European Union (EU) and World balance sheets components forecasts and project developments of the Lithuanian agriculture. Objective of the study - to prepare forecast for the agricultural and food sector up to the year 2020. Tasks of the study: 1. To analyze the models used for the agricultural and food sector projections and select the most suitable in respect to the conditions of the country; 2. To identify indicators that affect the Lithuanian agriculture and food sector development; 3. To analyze and project the EU and national support influence for the developments of different agricultural and food sector branches; 4. To propose and assess forecasts of the main crop and livestock production balance sheets. Statistical data analysis, experts’ interview and econometric sectoral modeling are used in the research study. The analysis is performed for main agricultural sectors using economic and manufacturing indicators for 2000-2008.The first section consists of review of agricultural and food sectors forecasting models and research study methodology preparation. Lithuanian and EU macroeconomic assumptions, which have influence on agricultural and food sector development, are proposed in the second chapter. The third chapter consists of analysis and evaluation of current EU and national support influence on agricultural and food sector development. There are prognoses of crop (grains, rapes, sugar beet, potatoes) and animal (meat milk) sectors balance sheets up to the year 2020 in the fourth and fifth chapters. The most important balance sheets parts of agricultural products are forecasted by using constructed model, which consists of evaluated internal and external factors influencing on agricultural and food sector development. [From the publication]