COVID-19 pandemijos įtaka studentų mitybos pokyčiams

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
COVID-19 pandemijos įtaka studentų mitybos pokyčiams
Alternative Title:
Effects of the COVID-19 pandemic on dietary changes of students
In the Journal:
Visuomenės sveikata [Public health]. 2021, Nr. 4 (95), p. 30-35
Summary / Abstract:

LTTyrimo tikslas – įvertinti COVID-19 pandemijos įtaką Lietuvos studentų mitybos pokyčiams. Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimas atliktas 2021 m. elektroninės anketinės apklausos būdu. Iš viso apklausti 923 Lietuvos Respublikos studentai iš įvairių universitetų ir kolegijų. Surinktų duomenų statistinei analizei naudotas R paketas („R 4.0.4“). Rezultatų skirtumo reikšmingumui įvertinti taikytas χ2 (chi kvadrato) kriterijus. Skirtumas tarp grupių laikytas statistiškai reikšmingu, kai p ≤ 0,05. Rezultatai. Didžioji dalis apklausoje dalyvavusių respondentų nurodė, kad maisto porcijos pasikeitė, iš jų 30,8 proc. studentų maisto porcijos padidėjo. Gauti džiuginantys rezultatai, nes net 42,2 proc. studentų greitojo maisto suvartojimas sumažėjo, o 52,4 proc. tyrimo dalyvių maistą pandemijos metu gamino namuose. Beveik trečdalis studentų (31,4 proc.) pandemijos metu valgė 3–4 kartus per dieną. 60 proc. studentų padidėjo užkandžiavimas tarp pagrindinių valgių, iš jų 74 proc. respondentų užkandžiauja saldainiais, šokoladu. Imuninę sistemą stiprinančius maisto produktus pradėjo vartoti 58,2 proc. studentų, iš jų 73,7 proc. tyrimo dalyvių rinkosi citrinas, 56,2 proc. – medų, 46,7 proc. – česnakus. 40,6 proc. studentų padidėjo cukraus ir saldumynų suvartojimas, 44,6 proc. respondentų išgėrė daugiau geriamojo vandens. Didesnė dalis studentų nurodė, kad maisto papildų vartojimas pasikeitė. 47,6 proc. respondentų teigė, jog padidėjo maisto papildų suvartojimas, iš jų 80,4 proc. studentų atsakė, kad papildus pradėjo vartoti siekdami stiprinti savo imuninę sistemą.Išvados. 62,1 proc. studentų maisto pasirinkimo įpročiai pandemijos metu nepasikeitė. Beveik trečdalio studentų maisto porcijos padidėjo ir pagerėjo mitybos režimas. Sumažėjo greitojo maisto suvartojimas, daugiau studentų valgyti gaminosi namuose. Užkandžiavimas tarp pagrindinių valgių padidėjo, dauguma studentų užkandžiams rinkosi saldainius, šokoladą. Didžioji dalis respondentų pradėjo vartoti imuninę sistemą stiprinančius maisto produktus, daugiausia rinkosi citrinas, medų ir česnakus. Padidėjo geriamojo vandens ir cukraus, kitų saldumynų suvartojimas. Pasikeitė maisto papildų suvartojimas, padidėjusį maisto papildų suvartojimą lėmė noras stiprinti imuninę sistemą. Reikšminiai žodžiai: studentai, COVID-19, mityba, pokyčiai. [Iš leidinio]

ENGoal of the study: evaluate the impact of the COVID-19 pandemic on the dietary changes of Lithuanian students. Research material and methods. The research was conducted in 2021 by electronic questionnaire survey. A total of 923 students of the Republic of Lithuania from various universities and colleges were interviewed. The R package („R 4.0.4“) is used for statistical analysis of the collected data. The χ2 (chi-square) criterion is used to assess the significance of the difference in results. The difference between the groups was considered statistically significant when p ≤ 0.05. Results. Larger proportion indicated that food portions had changed of which 30.8 % student food portions increased. Satisfactory results were obtained, as 42.2 % students fast food consumption declined and 52.4 % of all meals were prepared at home during a pandemic. The dietary regime has changed 31.4 % ate 3-4 times a day. Snacking between main meals increased for 60 % of all students of which 74 % snacked on candy or chocolate. 58.2 % of all students started consuming foods that strengthen the immune system of which 73.7 % chose lemon, 56.2 % chose honey, 46.7 % consumed garlic. Consumption of sugar and sweets increased by 40.6 % and water consumption increased by 44.6 %. Larger proportion of students indicated that the use of food supplements had changed, 47.6 % responded that consumption of dietary supplements increased from which 80.4 % responded that they started taking supplements to strengthen the immune system.Conclusions. 62.1 % of students’ food habits did not change during the pandemic. Food portions for nearly a third of students have increased and their dietary patterns improved. Consumption of fast food has decreased as home cooking increased. Snacking between main meals increased with most students opting for candy and chocolate for snacks. Most respondents started consuming foods that strengthen the immune system, mainly lemon, honey, and garlic. Consumption of drinking water and sugar and sweets increased. Consumption of food supplements has changed, while the reason for food supplements increased consumption is the desire to strengthen the immune system. Keywords: students, COVID-19, diet, change. [From the publication]

ISSN:
1392-2696
Related Publications:
Lentvario gimnazistų požiūris į nuotolinį mokymąsi bei nuotolinio mokymosi sąsajos su mitybos ir fizinio aktyvumo pokyčiais / Rita Bandzevičienė, Rūta Maceinaitė-Žandarė, Aistė Kalašnikovaitė, Rita Sketerskienė. Sveikatos mokslai 2023, t. 33, Nr. 2, p. 10-15.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/99354
Updated:
2022-12-22 19:26:27
Metrics:
Views: 32    Downloads: 7
Export: