LTVeganiška mityba vis labiau populiarėja pasaulyje, vis daugiau žmonių renkasi būtent tokį mitybos būdą. Pagrindinės priežastys, lemiančios vegetarų ir veganų skaičiaus didėjimą, yra susirūpinimas sveikata, etinėmis, aplinkos ir socialinėmis problemomis. Lietuvoje nėra tiksliai žinoma, kiek žmonių maitinasi veganiškai, tačiau žvelgiant į bendras tendencijas pasaulyje ir Europoje galima teigti, kad Lietuvoje veganų paplitimas tiek tarp suaugusiųjų, tiek tarp nepilnamečių turėtų didėti. Aktualu atkreipti dėmesį į veganiškos mitybos įtaką nepilnamečių sveikatai, analizuoti etines priežastis, lėmusias tokį mitybos pasirinkimą, įvertinti artimųjų bei valstybės įtaką minėtam pasirinkimui. Tyrimo tikslas − nustatyti pagrindinius nepilnamečių veganinės mitybos pasirinkimo etinius aspektus. Metodai. Kokybinis tyrimas. Tyrimo metodu buvo pasirinkta anoniminė apklausa, iš dalies struktūrizuotas interviu. Interviu klausimų sudarymas paremtas klausimų suskirstymu į 4 kategorijas. Tyrimo imtis – 6 informantai. Rezultatai ir išvados. Kokybinis tyrimas parodė, kad dažniausiai veganiška mityba suvokiama kaip gyvūninės kilmės produktų nevartojimas. Veganiškas gyvenimo būdas – ne tik kaip veganiška mityba, bet ir kaip veganiškų produktų naudojimas, odinių drabužių ir batų dėvėjimo atsisakymas. Buvo įvardinta teigiama (daugiau energijos, lengvumo pojūtis, prisidėjimas prie sveikesnių mitybos įpročių, kt.) ir neigiama (virškinamojo trakto, odos problemos) veganizmo įtaka žmogaus sveikatai.Dažniausiai paminėti vitaminai, kurių gali trūkti maitinantis veganiškai – vitaminas B12 ir vitaminas D. Vidinės priežastys buvo svarbiausios, pereinant prie veganiškos mitybos, dažniausia priežastis – susirūpinimas gyvūnų gerove. Be to, dažnai tėvai neleidžia vaikams pasirinkti mitybos būdo, taip pažeisdami jų autonomiją. Paaiškėjo, kad daugelio informančių ugdymo įstaigose nesudarytos sąlygos maitintis veganiškai. Raktažodžiai: veganizmas, veganiška mityba, nepilnamečiai, etinės priežastys. [Iš leidinio]
ENVegan diet is becoming more and more popular in the world. The main reasons for the increase in the number of vegetarians and vegans are health concerns as well as ethical, environmental and social issues. It is not known exactly how many people in Lithuania are vegans, but looking at the general trends in the world and in Europe, it can be said that the prevalence of vegans in Lithuania, both among adults and minors, should also be increasing. Therefore, it is important to pay attention to the impact of vegan diets on the health of minors, to analyze the ethical reasons that led to such dietary choice, and to assess the influence of relatives and their state regarding this choice. The aim of the work: To identify key ethical aspects of minors’ vegan dietary choice. Methods: Qualitative study. An anonymous, partially structured interview survey was chosen as the research method. Interviewing questions are based on breakdown into 4 categories. The survey was conducted by 6 informants.Results and Conclusions. Qualitative research has revealed that most vegan diets were perceived as non-consumption of products of animal origin. A vegan lifestyle includes not only a vegan diet, but also the use of vegan products and an abstention from leather clothing. Both positive (more energy, a sense of lightness, contribution to healthier eating habits, etc.) and negative (gastrointestinal problems, skin problems) effects of veganism on humans were identified. The most mentioned vitamins that may be lacking in a vegan diet were vitamin B12 and vitamin D. Internal reasons were central to the shift to a vegan diet, and the most common reason was a concern about animal welfare. Additionally, parents often do not allow their children to choose a diet, thus violating their autonomy. Also, it has been revealed that many informants could not find vegan food in educational institutions. Keywords: veganism, vegan nutrition, minors, ethical issues. [From the publication]