LTTikslas. Ištirti ir įvertinti pagyvenusių (65–75 m.) Lietuvos gyventojų mitybos įpročius. Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimas vyko 2019 m. rugsėjo– gruodžio mėnesiais. Anketiniu apklausos būdu buvo ištirti ir įvertinti 337 pagyvenusių (65–75 m.) Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai. Apklausa buvo anoniminė, jokios respondentą identifikuoti galinčios informacijos anketoje žymėti nereikėjo, duomenys buvo analizuoti apibendrintai. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojantis SPSS Statistics 18.0 statistiniu duomenų paketu. Kategorinių duomenų analizei naudotas χ2 (chi kvadrato) testas, pasirenkant statistinio reikšmingumo lygmenį α = 0,05. Rezultatų skirtumas buvo laikomas statistiškai reikšmingu, kai p ≤ 0,05. Tyrimo rezultatai. Nustatyta, kad 28,8 proc. pagyvenusių gyventojų maisto produktus renkasi atsižvelgdami į jų naudą sveikatai, o kasdien daržoves ir vaisius vartoja tik 58,5 proc. apklaustųjų. Kasdien ir kelis kartus per dieną grūdinius produktus vartoja 48,7 proc. tyrimo dalyvių, kiekvieną dieną mėsą ir mėsos produktus bei pieną ir pieno produktus vartoja maždaug trečdalis. Net 43,0 proc. tyrimo dalyvių žuvį ir žuvies produktus vartoja itin retai – tik 1–2 kartus per mėnesį ar net rečiau.Niekada pagaminto maisto nesūdo tik 36,8 proc. respondentų, didžioji dalis jų (66,2 proc.) maistui gaminti renkasi augalinį aliejų. Tik mažiau nei pusė (40,9 proc.) pagyvenusio amžiaus respondentų savo mitybą vertina kaip tinkamą, o maisto papildus kasdien vartoja 18,1 proc. tyrimo dalyvių. Išvados. Ne visų 65–75 m. amžiaus Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai atitinka sveikatai palankios mitybos rekomendacijas – gyventojai per retai valgo daržovių ir vaisių, grūdinių produktų, žuvies ir jos produktų. Druskos vartojimo įpročiai nėra palankūs sveikatai – vis dar didelė pagyvenusio amžiaus gyventojų dalis sūdo jau pagamintą maistą, tik apie pusė jų vartoja joduotą druską. Pastebima, kad moterų bei aukštesnį išsilavinimą įgijusių pagyvenusių gyventojų mitybos įpročiai dažniau yra sveikatai palankesni. Raktažodžiai: pagyvenę, mityba, mitybos įpročiai, maisto produktų vartojimo dažnumas. [Iš leidinio]
ENAim. To study and evaluate dietary habits of elderly of Lithuania. Methods. The survey was carried out in September-December of 2019. A questionnaire was used to collect data on dietary habits of Lithuanian elderly (age 65–75 years). A total of 337 elderly of Lithuania were surveyed. Statistical analysis was performed using the statistical analysis tool SPSS, 18.0 for Windows version. The reliability of data difference was determined by chi-square (χ2) test and was considered statistically significant if p ≤ 0,05. Results. It was determined that 28,8 % of elderly choose products with respect to health improvement/disease prevention, only 58,8 % consume vegetables and fruits daily. 48,7 % of elderly stated that they consume cereal products every day and multiple times a day, about a third of them consume dairy products as well as meat and meat products daily. 43,0 % of elderly consume fish and fish products very rarely – 1–2 times a month. 36,8 % of respondents never add salt to already prepared food, majority (66,2 %) of respondents use vegetable oil for cooking. Less than half (40,9 %) of elderly believe that their diet is adequate and balanced, 18,1 % of respondents take food supplements daily. Conclusions. Not all dietary habits of elderly of Lithuania comply with healthy nutrition recommendations – consumption of vegetables and fruits, cereal products, fish and fish products is too rare. Salt consumption habits are also not healthy – still quite high number of elderly add salt to already prepared food, about half of them use iodized salt. Dietary habits of elderly women and elderly with higher education more frequently comply with healthy nutrition recommendations. Keywords: elderly, nutrition, dietary habits, frequency of food consumption. [From the publication]