Dietetikos absolventų kompetencijų atitiktis darbo rinkai: ekspertų požiūris

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Dietetikos absolventų kompetencijų atitiktis darbo rinkai: ekspertų požiūris
Alternative Title:
Compatibility of the competencies of the graduates of dietetics with the labour market: the expert approach
In the Journal:
Mokslo taikomieji tyrimai Lietuvos kolegijose [Applied research at the colleges of Lithuania]. 2020, nr. 16, p. 178-185
Summary / Abstract:

LTTemai analizuoti buvo atlikta literatūros ir Studijų programos dokumentų analizė bei focus grupės interviu. Tikslas – išanalizuoti ekspertų požiūrį į Dietetikos studijų programos absolventų kompetencijų atitiktį darbo rinkos poreikiams. Ši analizė leidžia įsigilinti į darbdavių lūkesčius absolventų kompetencijų atžvilgiu, o analizės pagrindu gauti rezultatai panaudojami studijų programos tobulinimui. Apskritojo stalo diskusijos-interviu būdu surinkti duomenys transkribuoti į kompiuterinę versiją. Dalyviai: septyni ekspertai, dirbantys mitybos srityje, kolegijos absolventų darbdaviai, socialiniai partneriai. Duomenims analizuoti atlikta kokybinė content analizė. Rezultatai. Išanalizavus empirinio tyrimo duomenis, iš dalyvių diskusijos-interviu duomenų masyvo išskirtos šios kategorijos su užfiksuotu patvirtinančių teiginių skaičiumi: „Absolventų kompetencijos atliepia darbdavių lūkesčius ir darbo poreikius“ – 17 teiginių, „Tobulintina absolventų profesinių kompetencijų plėtotė“ – 5 teiginiai, „Studentų pasaulėžiūros formavimas(is), stiprinant tam tikras kompetencijas“ – 7 teiginiai, „Dietisto ir gydytojo dietologo profesijų diferenciacija“ – 4 teiginiai, „Darbdavių, dėstytojų, soc. partnerių patirtimi grįstos kompetencijos“ – 4 teiginiai, „Darbdavių, socialinių partnerių, dėstytojų rekomendacijos, iššūkiai, vizijos“ – 12 teiginių.Fiksuojant patvirtinančių teiginių skaičių, diskusija-interviu koncentruojasi šiose iš kategorijų sudarytose pagrindinėse subkategorijose: „Rekomendacijos ir iššūkiai dėstytojams bei praktikos vadovams, siekiant efektyviau ugdyti reikiamas studentų kompetencijas“ – 7 teiginiai, „Reiklumas, atsakingumas ir argumentuoti žodžiai bei veiksmai – perspektyvaus dietisto darbo garantas“ – 5 teiginiai, „Darbdavių vizijos nukreipia į didėjantį dietisto poreikį visuomenės sveikatos gerinimui“ – 5 teiginiai, „Dietetika yra priskiriama tokiai sričiai, kur daugeliu klausimų sunku rasti vieningą nuomonę, dėl to prioritetu tampa gebėjimas savo teiginius pagrįsti tam tikra teorija ar nuostata bei nuolat mokytis“ – 3 teiginiai, „Absolventų motyvacijos dirbti bei studijuoti ribotumas“ – 3 teiginiai, „Iniciatyvumas, žinių, veiklų sklaida“ – 3 teiginiai, „Teigiamai vertinamos įvairios kitos absolventų kompetencijos“ – 3 teiginiai. Kitos subkategorijos, apimančios mažesnę teiginių koncentraciją, sudarytos iš 2 patvirtinančių teiginių. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Dietetika; Kompetencijos; Absolventai; Darbdaviai. Keywords: Dietetics; Competencies; Graduates; Employers.

ENThe study of the issue was performed by analysing literature sources, the documents of the study programme and the interviews of the focus group. The aim is to analyse experts’ attitude towards the compliance of the competencies of the graduates of the study programme of Dietetics with the needs of the labour market. This study provides an insight into the expectations of graduates in terms of employers’ expectations, as well as proposals for the improvement of the study programme. The data collected from the roundtable discussion-interview techniques and were transcribed into computer relevance. Participants included 7 experts working in the field of nutrition, employers of graduates, social partners. Qualitative content analysis was performed to analyse the data. Results. After analysing the data of the empirical research, the following categories were distinguished from the discussion-interview data set with a number of confirmatory statements: “Graduates’ competences meet employers’ expectations and job needs” – 17 statements, “Strengthening certain competencies” – 7 statements, “Differentiation of the professions of dietitian and nutritionist ” – 4 statements, “Employers, lecturers, social competencies based on the experience of partners” – 4 statements, “Recommendations, challenges, visions of employers, social partners, teachers” – 12 statements.While recording the confirmatory statements, the discussion-interview focuses on the following main subcategories: “Recommendations and challenges for the academic staff and internship supervisors to develop the necessary students’ competencies more effectively” – 7 statements, “Need, responsibility and reasoned words and actions – a warrant of a promising dietician’s job” – 5 statements, “Employers’ visions lead to a growing need for dietitians to improve public health” – 5 statements, “Dietetics is an area where it is difficult to find a consensus on many issues, which enables to base theory or attitude to learning” – 3 statements, “Limitation of graduates’ motivation to work and study” – 3 statements, “Initiative, dissemination of knowledge, activities” – 3 statements, “Various other graduates’ competencies are positively assessed” – 3 statements. The other subcategories covering the lower concentration of claims consisted of 2 confirmatory claims. [From the publication]

ISSN:
1822-1068; 2335-8904
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97525
Updated:
2022-11-29 07:28:20
Metrics:
Views: 26    Downloads: 2
Export: