Lietuvos evangelikų bažnyčios: istorijos metmenys

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos evangelikų bažnyčios: istorijos metmenys
Editors:
Hermann, Arthur, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Baltos lankos, 2003.
Pages:
464 p
Notes:
Bibliografija išnašose ir asmenvardžių rodyklė.
Summary / Abstract:

LTLietuvos liuteronų ir reformatų bažnyčių istorija mažai tyrinėta. Mažas tikinčiųjų skaičius ir diasporos padėtis nesuteikia gerų sąlygų mokslininkams. Kiek daugiau apie šias bažnyčias yra rašę vokiečių ir lenkų istorikai, deja, daugiau iškeldami savųjų mažumų nuopelnus šių bažnyčių raidoje. Panašūs trūkumai skatina atsisakyti nacionalinių vertinimų ir pirmiausia remiantis archyvine medžiaga pateikti šių labai giminingų bažnyčių gana įvairiopą ir prieštaringą istoriją. Jau seniai suprasta, kad šių bažnyčių istorija reikalauja bendrų Lietuvos ir kitų kraštų tyrinėtojų pastangų. Bet tik Lietuvai tapus laisvai buvo galima šią idėją realizuoti. Prof. Wilhelmo Kahle's dėka dar 1990 m. šis projektas buvo įtrauktas į Vokiečių nacionalinio komiteto prie Liuteronų pasaulinės sąjungos (Deutsches Nationalkomitee des Lutherischen Weltbundes) tyrinėjimų ir leidinių planą. Dėl įvairių priežasčių projekto realizavimas užtruko. Nuo pat pradžių buvo numatyta paraleliai išleisti vokišką ir lietuvišką leidinį. Bet gavus paramą tik vokiškai knygai ir nutarta pirmiausia ją išleisti. 1998 m. knygą išleido Martino Lutherio leidykla. Tik 2002 m., sulaukus Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcijos ir Martino Lutherio sąjungos paramos, atsirado lėšų ir lietuviškam leidimui. [Iš Pratarmės]

ISBN:
9955584254
Related Publications:
  • Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčia / Genia Jurkynienė, Vilius Kočiubaitis. Vištytis. D. 3 / sudarytojai: Vilius Kočiubaitis, Genia Jurkynienė, Juozas Jurkynas, Algirdas Merkevičius. Vilnius: Leidyba tau, 2024. P. 590-609.
  • Vištyčio stačiatikių cerkvės statyba / Vilius Kočiubaitis. Vištytis. D. 3 / sudarytojai: Vilius Kočiubaitis, Genia Jurkynienė, Juozas Jurkynas, Algirdas Merkevičius. Vilnius: Leidyba tau, 2024. P. 621-627.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97468
Updated:
2024-09-10 16:46:32
Metrics:
Views: 46
Export: