Lietuvių bendrinės kalbos vokalizmo variantai: eksperimentinis kokybės ypatybių tyrimas disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvių bendrinės kalbos vokalizmo variantai: eksperimentinis kokybės ypatybių tyrimas: disertacija
Alternative Title:
Variants of Lithuanian Standard language vocalism: an experimental study of quality characteristics
Publication Data:
Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2020.
Pages:
307 p
Notes:
Disertacija rengta 2010–2020 m. Lietuvių kalbos institute. Daktaro disertacija (humanitariniai mokslai) - Vytauto Didžiojo universitetas, 2020. Bibliografija.
Summary / Abstract:

LTDisertacijoje eksperimentinės analizės instrumentiniais metodais nuosekliai ir išsamiai ištirti bei aprašyti lietuvių bendrinės kalbos monoftongų variantų kokybės požymiai. Tyrimą sudaro dvi dalys – tirti realiai lietuvių kalboje egzistuojančių žodžių balsiai ir atsižvelgiant į lietuvių kalbos žodžių struktūros ypatybes dirbtinai sudarytų, tačiau kalboje nesamų, žodžių balsiai. Norint išsiaiškinti, kuri tiriamojo garso dalis patiria stipriausią koartikuliacijos įtaką, analizuotas alofonas buvo padalytas į tris dalis ir skaičiuotos segmento pradžios, stacionariosios dalies ir pabaigos formančių reikšmės. Žodžiuose tirtų balsių variantų kokybės požymiai lyginti su izoliuotų balsių charakteristikomis. Natūralių ir dirbtinių žodžių ilgųjų ir trumpųjų balsių alofonų kokybės charakteristikų tyrimas parodė, kad priebalsių poveikis balsiams labai priklauso nuo balsių prigimtinių savybių – net ir toje pačioje konsonantinėje aplinkoje esantys balsiai priebalsių gali būti veikiami skirtingai. Koartikuliacijos įtakos stiprumas variantų kokybės požymiams priklauso nuo balsio ilgumo: ilgųjų balsių alofonai stipresnę gretimų priebalsių įtaką dažniau patiria pradinėse ir / ar galinėse artikuliacijos pozicijose, o trumpųjų balsių variantai patiria stipresnę viso garso koartikuliacijos įtaką. Nustatyta, jog stipriausią koartikuliacijos įtaką patiria žemutinio pakilimo ilgieji ir trumpieji balsiai – jų variantų kokybės reikšmių skirtumai analizuojamose pozicijose buvo ryškiausi. [lvb.lt]Reikšminiai žodžiai: Koartikuliacija; Balsio kokybė; Alofonas; Coarticulation; Vowel quality; Allophone.

ENIn this dissertation the quality features of the monophthongs variants of the Lithuanian Standard language is investigated and described in a consistent and detailed way, using the instrumental methods of experimental analysis. The material of the research consists of two parts – the first one analyses the vowels of the Lithuanian language words and the second one analyses the vowels of artificially composed words that do not actually exist in the Lithuanian language. In order to investigate which part of vowel usually experience the greatest effect of coarticulation, analysed allophone was divided into 3 parts and the formants’ values of the onset, the steady state and the end of the segment were calculated. The quality characteristics of the vowel variants spoken in words were compared with the characteristics of isolated vowels. A study of the qualitative characteristics of the long and short vowels’ allophones of natural and artificial words showed that the effect of consonants on vowels is highly dependent on the inherent characteristics of the vowels, i. e., even vowels in the same consonant environment can be affected differently by consonants. The strength of coarticulation influence on the quality characteristics of vowels’ variants depends primarily on the length of the vowel: long vowels are more likely to experience a stronger influence of adjacent consonants at the onset positions or / and at the end of the vowel, short vowels experience a stronger effect of full-sound coarticulation. It was found that the strongest influence of coarticulation is experienced by the long and short open vowels – the differences in their quality values in the analysed positions were the most evident. [lvb.lt]

Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/92184
Updated:
2022-03-16 19:51:36
Metrics:
Views: 45    Downloads: 2
Export: