Ekonomikos modernizavimas: iššūkiai, problemos, sprendimai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ekonomikos modernizavimas: iššūkiai, problemos, sprendimai
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2020.
Pages:
566 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Pratarmė — 1 Ekonomikos modernizavimas: iššūkiai ir prioritetai: 1.1. Ekonomikos modernizavimas kaip esminis visuomenės raidos ir jos gebėjimų tobulėti požymis; 1.2. Ekonomikos modernizavimas globalizacijos, žiniomis grindžiamos visuomenės kūrimo, Europos integracijos procesų ir darnos siekių įgyvendinimo sąlygomis: aplinkybės ir prioritetai — 2 Globali ekonomika ir regionalizacija: šiuolaikinės tendencijos: 2.1. Socialinės ir ekonominės raidos regionalizacija - esminis šiuolaikinių globalizacijos procesų bruožas; 2.2. Pasaulio prekybos sistema: liberalizacija ir regionalizacijos tendencijos — 3 Ekonomikos efektyvumas: inovacijos, jų aktyvinimas, europos sąjungos struktūrinė parama: 3.1. Nacionalinė ekonomika ir jos modernizavimas: šiuolaikiniai iššūkiai ir efektyvumo didinimo poreikiai; 3.2. Europos Sąjungoje įgyvendinama inovacijų politika: orientacijos į sumaniąsias specializacijas; 3.3- Startuoliai ir jų veiklos plėtra modernizuojant šiuolaikinę ekonomiką; 3.4. Europos Sąjungos struktūrinė parama ir jos efektyvumas — 4 Pokyčiai visuomenėje, ekonomikos modernizavimas ir socialinė raida: aktualijos ir ekonominių sprendimų poreikis: 4.1. Demografinė situacija ir gyventojų senėjimas: socialiniai iššūkiai ir ekonomikos modernizavimas; 4.2. Pensijų sistemos tobulinimas - esminis socialinės ir ekonominės raidos prioritetas; 4.3. Sveikatos apsauga ir švietimas kaip prioritetinės viešojo sektoriaus grandys: efektyvumas ir modernizavimo siekiai —5 Ekonomikos modernizavimas Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse: ypatumai ir pažangi patirtis: 5.1. Bankų sektorius Baltijos šalyse: koncentracija ir veiklos modernizavimas; 5.2. Energetikos modernizavimas: atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimas ir plėtra Lietuvoje; 5.3. Viešbučių sektorius Lietuvoje: plėtros tendencijos bendrųjų ekonomikos augimo ir modernizavimo procesų kontekste; 5.4. Šešėlinės ekonomikos prevencija - esminis ekonomikos modernizavimo bei socialinės ir ekonominės pažangos Lietuvoje prioritetas — Baigiamosios pastabos — Literatūra.
Keywords:
LT
Socialinė apsauga. Pensijos / Social security. Pensions; Tarptautinė prekyba / International trade.
Summary / Abstract:

LTŠi kolektyvinė monografija yra Vilniaus universitete parengtų ir išleistų kolektyvinių monografijų „Ekonomikos modernizavimas" serijai priklausąs ketvirtas leidinys. Šioje kolektyvinėje monografijoje detaliai apibūdinama ekonomikos modernizavimo procesų, aktualijų ir reiškinių samprata, atskleidžiami šiuolaikinės visuomenės gyvenimui reikšmingi iššūkiai ir ekonomikos modernizavimo bei jo skatinimo prioritetai. Nagrinėjami globalios ekonomikos raidai būdingi regionalizacijos procesai, išryškinamos svarbios tarptautinės prekybos plėtros aktualijos. Prioritetinis dėmesys teikiamas ekonomikos modernizavimo reiškiniams, vykstantiems Europos integracijos ir Europos Sąjungos raidos sąlygomis. Analizuojami šiuolaikiniai tiek viešosios, tiek verslo ekonomikos ir jos modernizavimo ypatumai. Aptariama pažangi ekonomikos modernizavimo patirtis, pastaruoju metu sukaupta Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse. Kolektyvinė monografija yra skiriama visuomenės švietimui, jos medžiaga gali būti naudojama tiek vykdant ekonomikai modernizuoti skirtus įvairaus profilio tyrimus ir praktinius darbus, tiek ir aprūpinant ekonomines, vadybines ir kitas socialiniams mokslams priskirtinas universitetines studijas. [Anotacija knygoje]

ISBN:
9786090704196
Related Publications:
The Expression of the country's modernisation in the context of economic environmental sustainability: the case of Lithuania / Olga Navickienė, Ieva Meidutė-Kavaliauskienė, Renata Činčikaitė, Mangirdas Morkūnas, Asta Valackienė. Sustainability (Basel). 2023, 15, 10649, p. 1-18.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/91055
Updated:
2022-01-28 15:38:37
Metrics:
Views: 41
Export: