LTTikslas – įvertinti suaugusių Lietuvos gyventojų mitybos įpročius ir jų pokyčių tendencijas. Tyrimo medžiaga ir metodai. Tyrimas atliktas 2019 m. anketiniu apklausos būdu. Tam buvo sudaryta atsitiktinė būtina tyrimui atlikti gyventojų imtis, reprezentuojanti suaugusius Lietuvos gyventojus pagal lytį, amžių ir proporcingai gyventojų skaičiui kiekvienoje apskrityje. Iš viso ištirti ir įvertinti 2 573 suaugusių gyventojų mitybos įpročiai ir šio tyrimo duomenys palyginti su ankstesnių tyrimų duomenimis. Statistinė duomenų analizė atlikta naudojantis programiniu statistiniu duomenų paketu SPSS, 20.0 for Windows versija. Rezultatų skirtumų statistinis reikšmingumas nustatytas pagal χ² (chi kvadrato) kriterijų. Rezultatų skirtumas laikomas reikšmingu, kai p ≤ 0,05. Tyrimo rezultatai. Nustatyta, kad 27,4 proc. suaugusių gyventojų maisto produktus renkasi atsižvelgdami į naudą sveikatai, o daržovių ir vaisių kasdien vartoja tik 57,1 proc. tyrimo dalyvių, iš kurių tik 6,9 proc. jų vartoja 5 kartus per dieną. 49,5 proc. respondentų atsakė, kad grūdinių produktų vartoja kasdien ir kelis kartus per dieną, o 46,2 proc. suaugusių gyventojų žuvies ir jos produktų valgo tik 1–2 kartus per mėnesį. Daugiau kaip trečdalis (35,7 proc.) respondentų nurodė, kad kiekvieną dieną vartoja mėsos ir jos produktų, 26,4 proc. – pieno ir jo produktų. Niekada jau pagaminto maisto nesūdo 39,1 proc. respondentų, o 6,2 proc. suaugusių gyventojų jau pagamintus patiekalus sūdo beveik visada, net neragaudami. 8 ir daugiau stiklinių vandens per dieną išgeria tik kas septintas gyventojas, o beveik pusė jų per dieną išgeria tik nuo 3 iki 5 stiklinių (0,6–1 litro) vandens.Išvados. Nors vis daugiau suaugusių šalies gyventojų maisto produktus renkasi atsižvelgdami į jų naudą sveikatai, didėja daržovių ir vaisių vartojimo dažnumas, šiek tiek padaugėjo asmenų, savo mitybą vertinančių kaip tinkamą, vis dėlto kai kurie žmonių mitybos įpročiai išlieka nepalankūs sveikatai. Per maža gyventojų dalis kasdien vartoja daržovių, vaisių, grūdinių ir pieno produktų, sumažėjo žuvies ir jos produktų vartojimo dažnumas, vis dar daugiau nei pusė suaugusių asmenų sūdo jau pagamintą maistą, taip pat geriama nepakankamai vandens. Išlieka tendencija, kad gyventojai maistui gaminti dažniausiai renkasi augalinį aliejų. Sumažėjo maisto papildų niekada nevartojančių ir padidėjo kasdien juos vartojančių asmenų skaičius. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Maisto produktų vartojimo dažnumas; Mityba; Suaugusieji; Adults; Dietary habits; Frequency of food consumption.
ENObject. To evaluate dietary habits of Lithuanian adult population and it‘s changes. Methods. A representative sample of the Lithuanian population of adults was formed with respect to sex, age and number of residents in each county. Survey was carried out in 2019 and data was collected using a questionnaire. A total of 2573 adult respondents were surveyed about their dietary habits and results were compared to previous studies. Statistical analysis was performed using the statistical analysis tool SPSS, 20.0 for Windows version. The reliability of data difference was determined by chisquare (χ2) test and was considered statistically significant if p ≤ 0.05. Results. It was determined that 27.4 % of adults choose food products with respect to health improvement / disease prevention, only 57.1 % consume vegetables and fruits daily and only 6.9 % of them consume these products 5 times a day. 49.5 % of respondents answered that they consume cereal products every day and multiple times a day and 46.2 % consume fish and fish products only 1–2 times a month. More than a third of respondents (35.7 %) answered that they consume meat and meat products daily and 26.4 % consume milk and dairy products daily. 39.1 % of respondents never add salt to already prepared food and 6.2 % of respondents almost always add salt to already prepared food without tasting it first. One out of seven respondents drinks 8 and more glasses of water every day and almost half of them usually drink 3–5 glasses (0.6–1 l) of water a day.Conclusions. Even tough more adults started to choose food products with respect to health improvement/disease prevention, more of them consume vegetables and fruits daily and consider their nutrition to be appropriate, but some of the dietary habits of adults remain unhealthy. Still not enough of Lithuanian adults consume vegetables, fruits, cereal products and dairy products daily. Lithuanian adults too rarely consume fish and fish products, more than half of them add salt to already prepared food and they do not drink enough water. To Lithuanian adults vegetable oils remain the main choice for cooking food. More adults started to take food supplements daily and the number of adults who do not take food supplements at all has decreased. [From the publication]