Lietuvos kultūros istorija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos kultūros istorija
Publication Data:
Kaunas : Vytauto Didžiojo universitetas, 2019.
Pages:
355 p
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė (prof. Rūta Petrauskaitė) — Įvadas — Lietuvos kultūros istorijos objektas — Tyrimo šaltiniai — I. Lietuvių kultūros šaknys. Tyrinėjimų problemos ; Senoji lietuvių kultūra iki Mindaugo karūnavimo ; Lietuvių kultūra po Mindaugo karūnavimo ; Pereinamasis laikotarpis — II. Integracija. Epochos apžvalga ; Renesansas ; Švietimo ir mokslo plėtotė ; Barokas ; Savasties paieškos ir lietuvybės nykimas ; Miestiečiai ir kaimiečiai — III. Tautinės savimonės pabudimas. Apšvietos epochos principai ; Romantizmas ; Lietuvybės plėtra Rytų Prūsijoje ; Tautinio sąjūdžio refleksija — IV. Tapsmas. Paraiška būti savimi ; Susikaupimas ; Atskėlimas ; Veržimasis — Baigiamosios pastabos — Bibliografija — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
Barokas / Baroque; Filosofija / Philosophy; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Kultūros paveldas / Cultural heritage; Renesansas / Renesans; Mokslo istorija / History of science.
Reviews:
Summary / Abstract:

LTŠiais visuotinės fragmentacijos ir specializacijos laikais sunku būtų rasti knygą, kurioje taip plačiai tarsi iš paukščio skrydžio būtų apžvelgta Lietuvos kultūra. Tokiai knygai parengti neužtenka susipažinti su gausybe anksčiau atliktų ir paskelbtų tyrimų, juos susintetinti ir apibendrinti parodant mūsų kultūros ištakas, plėtotę ir virsmą. Kad užduotis - kultūros istorijos apžvalga - taptų įveikiama, o visų laikų kultūros laukas - aprėpiamas, autorius iš pat pradžių turėjo pasirinkti savą prieigą ir žiūros tašką. Jis tą padarė į vientisą visumą siedamas ir derindamas du glaudžiai susijusius, bet nevisiškai sutampančius apžvalgos objektus: Lietuvos kultūrą ir lietuvių kultūrą. Tiek vienas, tiek ir kitas tirti įvairiais aspektais, turtingi faktografine specialių tyrimų medžiaga. Tačiau aprėpti ir suvaldyti dvilypį turinį būtų buvę nelengva, jei ne antrasis autoriaus pasirinkimas - susitelkti ne ties kultūros fragmentais, bet, anot jo paties, ties "epochų kultūrologinių mąstymo nuostatų sklaida". Tai padaryti galėjo tik tokią unikalią Lietuvos, ir ne tik jos, filosofijos istorijos pateikimo patirtį turintis profesorius, koks yra Bronius Genzelis. Daugiaplanis ir įvairialypis viso gyvenimo įdirbis leido jam pateikti Lietuvos ir lietuvių kultūros visumą, kilstelti skaitytoją į istoriosofinių apmąstymų aukštumą, kuri jam leistų geriau suprasti pateiktą "panoraminį Lietuvos kultūros vaizdą". Šios knygos skaitymo ir permanymo darbą lengvina ne tik autoriaus pasirinktos tyrimo prieigos, bet ir minčių, argumentų ir duomenų pateikimo būdas. Lietuvos kultūra, jos savitumas gali būti suprastas tik platesniame Europos kontekste, kintančiame su kiekvienu nauju istorijos etapu. [...]. [Iš Pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Senoji lietuvių kultūra; Renesanso kultūra; Baroko kultūra; Apšvietos kultūra; Meno paveldas; Kultūros paveldas; Mokslo raida; Tautinė savimonė; Lietuvybė; Ancient Lithuanian culture; Renaissance culture; Baroque culture; Enlightment culture; Artistic heritage; Cultural heritage; Scientific development; National consciousness; Lithuanianness.

ISBN:
9786094674044
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/85727
Updated:
2020-12-19 13:22:15
Metrics:
Views: 50
Export: