LTSiekdami išlikti ir būti konkurencingi besikeičiant pasaulinėms ekonominėms sąlygoms, žemės ūkio kooperatyvai kuria sudėtingesnę, didesnę pridėtinę vertę turinčią produkciją bei plečia teikiamų paslaugų asortimentą. Lietuvos kooperatyvai susiduria su tais pačiais iššūkiais, tačiau dėl trumpos veiklos patirties ir mažo narių skaičiaus yra riboto lankstumo ir sunkiau prisitaiko prie pokyčių. Todėl straipsnyje formuluojama mokslinė problema: ar Lietuvos žemės ūkio kooperatyvai pereina prie veiklos servitizacijos? Tyrimo tikslas – ištirti kooperatyvų servitizacijos situaciją ir pasiūlyti tolimesnių tyrimų, susijusių su šia žemės ūkiui nauja tema, kryptis. Tyrimas remiasi struktūruotais interviu, atliktais su Lietuvos žemės ūkio kooperatyvais. Statistinės duomenų analizės metu gauti rezultatai rodo labai lėtą kooperatyvų servitizaciją, ypač kalbant apie žiniomis grįstų ir pridėtinę vertę kuriančių paslaugų teikimą. Ateityje siūloma nustatyti bendrąsias ir asmenines lėtos kooperatyvų servitizacijos priežastis. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Aptarnavimas; Ekonominė aplinka; Kooperatyvas; Paslaugos; Produkto-paslaugos sistema; Produktų ir paslaugų sistema; Servitizacija; Žemės ūkio kooperatyvai; Agricultural cooperatives; Cooperative; Economic environment; Product-service system; Service; Services; Servitization.
ENTo survive and be competitive in the changing economic environment, agricultural cooperatives are innovating and creating more sophisticated, added-value products and broadening the range of provided services. Lithuanian cooperatives, facing the same challenges, are less flexible and adaptable to changes due to short operational history and sparse membership. Therefore, the following scientific problem is addressed: do Lithuanian agricultural cooperatives still represent a shift to servitizing? The aim of this paper is to investigate the current state of servitization among Lithuanian agricultural cooperatives, and to frame directions for further research in this novel research field. The research relies on structured interviews conducted with Lithuanian agricultural cooperatives. The results of statistical data analysis indicate a slow shift of agricultural cooperatives towards servitization, particularly related to the provision of knowledge-based and adding-value services. Identification of general and personal causes of slow servitization among cooperatives is suggested for further researches. [From the publication]