Mokinių socialinė ir mokymo(si) adaptacija pirmoje gimnazijos klasėje : disertacija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Mokinių socialinė ir mokymo(si) adaptacija pirmoje gimnazijos klasėje: disertacija
Publication Data:
Vilnius : Edukologija, 2013.
Pages:
209 p
Notes:
Disertacija rengta 2006-2013 m. Lietuvos edukologijos universitete. Daktaro disertacija (socialiniai mokslai) - 2013. Bibliografija.
Keywords:
LT
Mokiniai / School students.
Other Editions:
Dr. disertacijos santrauka: Student social and learning adaptation in the first year of high-school. Vilnius : Edukologija, 2013. 47 p
Summary / Abstract:

LTPirmą kartą Lietuvoje analizuojama socialinė ir mokymo(si) adaptacija išgrynintose gimnazijose, veiksniai, lemiantys minėtas adaptacijas, pirmos gimnazijos klasės mokinių emocinė ir fizinė savijauta adaptacijos proceso metu. Keliamas tikslas nustatyti pirmos gimnazijos klasės mokinių socialinę ir mokymo(si) adaptaciją gimnazijos bendruomenėje. Nustatyta, kad dauguma veiksnių, lemiančių socialinę ir mokymo(si) adaptaciją yra bendri, susiję tiek su socialine, tiek su mokymo(si) adaptacija, iš kurių svarbiausi yra šeimos aplinka bei tarpasmeniniai santykiai. Pažymėtina, socialinės adaptacijos metu pirmos gimnazijos klasės mokiniai pasigenda pasitikėjimu grįstų tarpasmeninių santykių su mokytojais, jiems trūksta mokytojų teikiamos pagalbos, o mokymo(si) adaptaciją apsunkina mokytojų dėmesio skyrimas ne socialiniams santykiams, o žinioms, dėl to padidėja pirmos gimnazijos mokinių mokymosi krūvis, kuris, kaip ir pasikeitę mokytojų reikalavimai, susilpnina jų mokymosi motyvaciją. Sunki socialinė ir mokymo(si) adaptacija gimnazijoje bei tėvų teikiamos pagalbos neefektyvumas pirmos gimnazijos klasės mokiniams adaptuojantis gimnazijoje turi įtakos jų emocinei ir fizinei savijautai: mokiniai patiria prislėgtumo jausmą, skrandžio bei galvos skausmus, nervinę įtampą, juos kamuoja nemiga. Disertacijos rezultatai įgalina pripažinti, kad siekiant sėkmingos pirmos gimnazijos klasės mokinių socialinės ir mokymo(si) adaptacijos pirmoje gimnazijos klasėje, reikalingas gimnazijos ir buvusių mokyklų bendruomenių bendradarbiavimas.Reikšminiai žodžiai: Mokinių adaptacija; Socialinė adaptacija; Mokiniai, gimnazijų; Student adaptation; Social adaptation; Pupils in gymnasium.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/73919
Updated:
2022-02-24 16:20:51
Metrics:
Views: 41
Export: