Lietuvos žemės ūkio sektorių konkurencingumas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos žemės ūkio sektorių konkurencingumas
Alternative Title:
Competitiveness of the Lithuanian agriculture sectors
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos agrarinės ekonomikos institutas, 2013.
Pages:
1 pdf (126 p.)
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Santrauka — Summary — Lentelių sąrašas — Paveikslų sąrašas — Santrumpos — Įvadas — 1. Konkurencingumas ir jo vertinimo metodika — 2. Pienininkystės sektorius — 3. Galvijienos ir kiaulienos gamybos sektorius — 4. Paukštienos gamybos sektorius — 5. Kiaušinių gavybos sektorius — 6. Grūdų sektorius — 7. Bulvių sektorius — 8. Daržovių sektorius — 9. Vaisių sektorius — Tyrimo apibendrinimas — Literatūra — Priedai.
Summary / Abstract:

LTLietuvos žemės ūkio konkurencingumo vertinimas tapo ypač aktualus, šaliai tapus Europos Sąjungos (ES) nare. Lietuvių autorių darbuose konkurencingumo klausimais pasigendama konkrečių žemės ūkio sektorių konkurencingumo vertinimų. Dažniausiai nagrinėtas žemės ir maisto ūkio arba žemės ūkio ir maisto produktų konkurencingumas pagal užsienio prekybos rodiklius. Studijos tikslas – parengus konkurencingumo vertinimo metodiką, nustatyti Lietuvos žemės ūkio sektorių konkurencingumą ES kontekste. Tyrimas apima 2006 ir 2011 metus. Studijoje pristatoma metodika Lietuvos žemės ūkio sektorių konkurencingumui ES nustatyti, išanalizuotos šalies žemės ūkio sektorių silpnosios ir stipriosios pusės, apskaičiuoti pagrindinių žemės ūkio sektorių konkurencingumo rodikliai, ir jie palyginti su atitinkamais kitų ES šalių rodikliais bei nustatyti šalių reitingai. Žemės ūkio sektorių konkurencingumui nustatyti parinkti rodikliai, apibūdinantys rinkos situaciją, t. y. žemės ūkio produktų gamybos apimčių pokytis, supirkimo kainos, apsirūpinimas produktais ir užsienio prekybos lygis. Pagal rodiklių pokyčius 2011 metais, palyginti su 2006 metais, buvo nustatytas šalies žemės ūkio sektorių konkurencingumo lygių kitimas. Tyrimo rezultatai parodė, kad 2011 metais ES Lietuvos grūdų, paukštienos, bulvių, vaisių ir daržovių sektoriai buvo aukšto konkurencingumo, o kiaulienos ir kiaušinių – žemo. 2011 metais, palyginti su 2006 metais, labiausiai padidėjo šalies bulvių, daržovių, grūdų ir paukštienos sektorių konkurencingumo lygiai, o labiausiai sumažėjo kiaušinių ir galvijienos.Reikšminiai žodžiai: Konkurencingumo rodikliai; Apsirūpinimas produktais; Produkcijos gamybos apimčių pokytis; Supirkimo kaina; Užsienio prekybos lygis; Competitiveness indicators; Self-sufficiency; Production change; Purchase price; Level of foreign trade.

ENThe assessment of the competitiveness of the agriculture became particularly relevant after Lithuania joined the EU. Summarizing the research of the Lithuanian authors on the assessment of the competitiveness of sectors of the economy or products, it was noticed that there was a lack of the specific assessment of the competitiveness of the agricultural sectors during a certain period of time. Generally the authors, using the indicators of foreign trade, assessed the competitiveness of the agriculture and food sector or agricultural and food products in the international trade. The aim of the research: after developing the methodology of the assessment of the competitiveness, to determine the competitiveness of the Lithuanian agricultural sectors in the EU context. The research covered 2006 and 2011. In this research, the methodology in order to assess the competitiveness of the Lithuanian agricultural sectors between the EU member states was developed, the strengths and weaknesses of the Lithuanian agricultural sectors were analyzed, the levels of the competitiveness of the particular agricultural sectors were assessed and these levels were compared to the levels of the competitiveness of the EU member states’ agricultural sectors.Developing the methodology in order to assess the competitiveness of the Lithuanian agricultural sectors between the EU member states, the selection of indicators was the most important thing. Assessing the levels of the competitiveness of the agricultural sectors, the indicators which described the market situation were selected. These indicators were: self-sufficiency, production (sales) change, purchase price and balance of foreign trade in agricultural products. In order to determine the status of the Lithuanian agricultural sectors at the EU level in 2006 and 2011 the values of the selected indicators were compared to the values of the EU member states’ analogical indicators. According to changes of these indicators in 2011, compared to 2006, the change of the levels of the competitiveness of the Lithuanian agricultural sectors was determined. The results of the research showed that in 2011 between the EU member states the Lithuanian cereal, poultry, potato, fruit and vegetable sectors were of a high competitiveness, pig and egg sectors were of a low competitiveness. In 2011, compared to 2006, the levels of the competitiveness of the Lithuanian potato, vegetable and cereal and poultry sectors increased most and the levels of egg and cattle sectors decreased most. [From the publication]

ISBN:
9789955481430
Related Publications:
Lietuvos daržovių sektoriaus tarptautinio konkurencingumo vertinimas / Vitalijus Jaroščenka, Valdemaras Makutėnas, Daiva Makutėnienė, Dalia Perkumienė. Miškininkystė ir kraštotvarka. 2022, 1 (20), p. 134-142.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/73164
Updated:
2022-07-19 09:35:34
Metrics:
Views: 27    Downloads: 7
Export: