LTŠiame straipsnyje kalbama apie maistą, mitybą ir viešąjį maitinimą XX a. 3–4 deš. Kaune. Tokia tema lietuviškoje istoriografijoje nėra aptarta iš sociokultūrinės pusės, tad šis tyrimas yra aktualus ir naujas. Darbe pristatyti įvairūs to meto maisto produktai, nurodytos jų kainos ir prieinamumas. Nemažas dėmesys skirtas XX a. 3–4 deš. kauniečių mitybos reikalams. Aptarti kasdieniai žmonių mitybos įpročiai, aprašytos vyravusios mitybos praktikos, įvairios tuo metu Kaune egzistavusios viešojo maitinimo įstaigos: restoranai, kavinės-cukrainės, valgyklos bei užkandinės. Straipsnyje įdėmiau pažvelgta į Kauno viešosiose maitinimo įstaigose besilankančius žmones. Remiantis jų atsiminimais atskleidžiamos lankytojų patirtys. Minimos įvairios pramogos, vykusios to meto restoranuose ir kavinėse-cukrainėse. Kalbama apie populiariąsias valgyklas ir užkandines, kuriose pietus dažniausiai valgydavo kauniečiai: studentai, darbininkai, varguoliai. Nepamirštos ir taip visų mėgtos dešrelės ir ledai. Trumpai aptartas gatvėse pirktas ir valgytas maistas, užsimenama apie maistą išsinešti. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Kaunas; Maistas; Maistas, mityba, viešasis maitinimas, Kaunas XX a. 3–4 dešimtmečiai; Mityba; Viešasis maitinimas; 20 amžius; Eating out; Food; Food, nutrition, eating out, Kaunas in 1920s and 1940s; Kaunas in 1920s and 1940s; Nutrition.
ENThe present article discusses food, nutrition, and eating out traditions of Kaunas residents in 1920s and 1940s. The research introduces various food products, their prices and availability during the indicated time period. Considerable attention is given to the nourishment of Kaunas residents in 1920s and 1940s. The article discusses daily nutrition habits and practices, with a specific focus on various public places such as restaurants, confectioneries, canteens, and snack bars. The article not only explores the menu in those public places but is also interested in prices. Moreover, the research takes a closer look into the visitors: with reference to their reminiscences, the experience of the visitors is revealed. Various forms of entertainment which occurred in restaurants and confectioneries are mentioned; popular canteens where Kaunas residents (students, labourers, and even the poor) dined are referred to. The article describes sausages and ice-cream, which were very popular and tasted in Kaunas streets. Lastly, the research briefly discusses the dishes purchased and eaten in the streets as well as take-away food in Kaunas. [From the publication]