Paauglių fizinis aktyvumas ir sveikata

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Paauglių fizinis aktyvumas ir sveikata
Publication Data:
Kaunas : Vitae Litera, 2016.
Pages:
275 p
Notes:
Kiti autoriai: Jūra Vladas Vaitkevičius, Daiva Mockevičienė, Vaida Aleknavičiūtė-Ablonskė, Ilona Dobrovolskytė, Lina Miliūnienė, Vilma Navickienė, Agnė Savenkovienė. Bibliografija.
Contents:
Įvadas — Filosofinės metodologinės žmogaus sveikatinimo elgsenos įžvalgos: Tikėjimo sveikata modelis; Elgesio pokyčių modelis; Motyvuoto elgesio teorija; Planuoto elgesio teorija; Fizinio aktyvumo palaikymo modelis (FAP); Socialinis – ekologinis modelis — Morfofunkcinė raida, sveikatinimo ir sveikatos rizikos veiksnių savikontrolė paauglystėje: Paauglystė, kaip fizinės, psichinės ir socialinės raidos fenomenas; Nervų sistemos raida paauglystėje; Paauglio griaučių ir raumenų sistemos charakteristika; Kvėpavimo sistemos savitumai paauglystėje; Paauglystės laikotarpio sveikatinimo ir sveikatos rizikos veiksnių klasifikacija; Sveikatinimo ir sveikatos rizikos veiksnių analizė ir valdymas savikontrole paauglystėje — Paauglių fizinis aktyvumas ir sveikata — Paauglių kaulų ir raumenų sistemų sutrikimai bei fizinių savybių raida paauglystės laikotarpiu: (Ne-)priverstinė kūno padėtis ir statinė raumenų veikla; Raumenų jėgos, ilgio pusiausvyros savitumai ir sutrikimų etiologija; Stuburą stabilizuojamoji sistema; Paauglių laikysenos savitumai; Statinės ir dinaminės raumenų jėgos lavinimas paauglystės laikotarpiu; Ištvermės rūšys ir jų lavinimo savitumai paauglystėje; Greitumas ir jo lavinimas paauglystės laikotarpiu; Lankstumas ir jo lavinimas paauglystėje; Koordinacijos, pusiausvyros ir vikrumo lavinimas paauglystėje — Paauglių fizinio pajėgumo ir sveikos gyvensenos tyrimas: Tyrimo metodai ir organizavimas; Konstatuojama tyrimo imtis; Paauglių fizinio aktyvumo ir sveikos gyvensenos tyrimo rezultatų analizė; Moksleivių raumenų izometrinės jėgos ir pusiausvyros rodiklių tyrimo rezultatai — Išvados — Literatūra.
Keywords:
LT
Fizinis ugdymas / Physical education; Sportas / Sport.
Summary / Abstract:

LTMokslo studijoje apžvelgiami filosofiniai metodologiniai žmogaus sveikatinimo elgsenos modeliai; paauglių morfofunkcinė raida, sveikatinimo ir sveikatos rizikos savikontrolė; paauglių fizinis ir sveikatos raštingumas; paauglių kaulų ir raumenų sistemų sutrikimai bei fizinių savybių raida paauglystės laikotarpiu; išsamiai ištirtas ir išanalizuotas paauglių fizinis pajėgumas ir sveika gyvensena, pateiktos išvados ir rekomendacijos. Ši mokslo studija skiriama pedagogams, tėvams (ar globėjams), studentams ir kitiems specialistams, kurių profesinė veikla reikalauja žinių apie žmogaus organizmo raidos ypatumus. Autoriai neabejoja, kad studijoje naudingos informacijos ras ne tik studentai, bet ir įvairių profesijų specialistai, kurie kasdieniniame darbe susiduria su įvairaus amžiaus vaikais, paaugliais ir jaunuoliais.Reikšminiai žodžiai: Paauglys; Fizinis aktyvumas; Sveikata; Adolescent; Physical activity; Health.

ISBN:
9786094542251
Related Publications:
11-12 klasių mokinių sveikatos raštingumas ir rūkymas / Olga Ubartienė, Genė Šurkienė. Sveikatos mokslai. 2020, t. 30, Nr. 1, p. 13-17.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65231
Updated:
2020-12-21 13:48:47
Metrics:
Views: 155
Export: