Jak ziemie pruskie zobowiązane były przygotowywać się do wypraw na Żmudź : (w świetle zachowanych zarządzeń wielkich mistrzów Konrada i Ulryka von Jungingen)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Jak ziemie pruskie zobowiązane były przygotowywać się do wypraw na Żmudź: (w świetle zachowanych zarządzeń wielkich mistrzów Konrada i Ulryka von Jungingen)
In the Book:
Litwa i jej sąsiedzi w relacjach wzajemnych (XIII-XVI w.) / pod red. Anny Kołodziejczyk, Rafała Kubickiego, Marka Radocha. Olsztyn: Instytut Historii i Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2014. P. 135-160
Summary / Abstract:

LTIki mūsų laikų yra išlikę kryžiuočių didžiųjų magistrų (Konrado ir Ulricho fon Jungingenų) 6 potvarkiai, surašyti 1404–1407 m., nurodantys kaip Prūsijos žemės turi pasiruošti žygiams į Žemaitiją. 3 potvarkiai susiję su karinių žygių, vadinamųjų „reizų“ organizavimu. 2 nurodo pasiruošimo būdus statybos žygiams, o vienas duoda nurodymus dėl aprūpinimo maistu ir įranga planuojant žygį į vieną iš ordino tvirtovių Žemaitijoje, kur buvo žemaičių vaito būstinė. Visi 6 potvarkiai yra vertingi kaip šaltiniai rekonstruojant kryžiuočių valstybės vidinę organizaciją. Jie atskleidžia kaip atskiros sudėtinės administracinės dalys turėjo dalyvauti sprendžiant uždavinius, iškeltus centrinės ordino valdžios Marienburge. Didžiausia našta turėjo tekti daugiausiai gyventojų turinčioms, turtingiausioms ordino valstybės komturijoms. O Klaipėdos komturija net nepaminėta. Taip pat komturijos, buvusios arčiau Žemaitijos, palyginus nedaug turėjo prisidėti organizuojant žygius. Tai straipsnyje aiškinama tuo, kad jos buvo rečiau apgyvendintos, ne tokios turtingos, o be to, ant jų gyventojų pečių gulė gynybos organizavimas prieš galimą atsakomąjį užpuolimą iš Žemaitijos pusės. Straipsnio gale pateikiamas šaltinių priedas, kuriame duoti 2 potvarkių tekstai su atskirų žodžių paaiškinimais išnašose. Tai didžiojo magistro Konrado fon Jungingeno potvarkiai: 1405 m. rugsėjo 29 d. potvarkis dėl planuojamo žygio į Konigsburgo tvirtovę prie Šušvės Žemaitijoje, o taip pat jo potvarkis dėl planuojamo karinio žygio į Žemaitiją, datuojamas 1406 m. tarp sausio 1 d. ir vasario 1 d.Reikšminiai žodžiai: Karai; Karaliaučius; Konradas fon Jungingenas; Vokiečių Ordinas (Teutonic Order; Kryžiuočių ordinas); 15 amžius; Marienburgas; Prūsija; Vokiečių Ordinas (Teutonic Order; Kryžiuočių ordinas); Žemaitija (Samogitia); German order; Kenigsberg; Konrad von Jungingen; Marienburg; Prussia; Samogitia; The Lithuanian XV c. history; The Teutonic Order; Wars.

ISBN:
9788393882007
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/60188
Updated:
2020-08-03 18:55:07
Metrics:
Views: 15
Export: