Rycerscy goście z Polski na dworze wielkiego księcia Witolda - próba portretu grupy

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Rycerscy goście z Polski na dworze wielkiego księcia Witolda - próba portretu grupy
In the Book:
Litwa i jej sąsiedzi w relacjach wzajemnych (XIII-XVI w.) / pod red. Anny Kołodziejczyk, Rafała Kubickiego, Marka Radocha. Olsztyn: Instytut Historii i Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2014. P. 81-105
Keywords:
LT
13 amžius - 1569. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė. LDK; Dvarų kultūra / Manor culture; Bajorai. Didikai. Valdovai / Gentry. Nobles. Kings; Etninės grupės / Ethnic groups; Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Socialinė istorija / Social history.
Summary / Abstract:

LTLenkų buvimas Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvare yra jau nemažai tirtas tiek lenkų, tiek lietuvių istoriografijoje. Iš naujesniųjų galima paminėti Rimvydo Petrausko ir Gžegožo Blaščyko (Grzegorz Błaszczyk) tyrinėjimus. Jie beveik pilnai ištyrė lenkus, buvusius Vytauto Kęstutaičio aplinkoje jam ilgai valdant LDK. Nepaisant to keletas neseniai išaiškintų naujų šaltinių, o taip pat kiek kitoks nei minėtų istorikų priėjimas prie medžiagos analizės leidžia autoriui naujai pažiūrėti į problematiką, visų pirma, pateikiant lenkų Vytauto dvare kolektyvinę charakteristiką. Dėmesys buvo koncentruotas į lenkus, kurie buvo Vytauto dvare, tačiau nepriklausė jo kanceliarijai. Neapimti ir lenkų didikai, kartu su Jogaila atvykdavę į Vytauto dvarą švęsti Kalėdų. Į analizę neįtraukti ir kilę iš Mazovijos Lietuvos didžiojo kunigaikščio pavaldiniai lenkai, jei šaltiniuose nėra aiškiai parašyta, kad buvo Vytauto dvariškiai arba jam tarnavo. Taigi, apimti tik dvariškiai lenkai, o taip pat lenkų riteriai, atvykdavę į Vytauto dvarą dalyvauti karuose su totoriais arba Šiaurės Vakarų Rusios valstybėmis. Tai buvo vienas iš atvykimo motyvų, mat pasižymėję kovose, įgiję riteriškos šlovės lenkai galėjo tikėtis tolesnės karjeros. Be to, užsitarnavę palankumą Vytauto akyse jie galėjo tikėtis protekcijos ir kunigaikščio tarpininkavimo pas pusbrolį, Lenkijos karalių Jogailą. Buvo ir kitų motyvų: pramokti vokiečių kalbos tarptautinės sudėties dvare, įgyti patirties bendraujant su kilmingaisiais, susipažinti su rūmų ceremonialu, išmokti dvariškių manierų ir t. t. Pateikiama daug konkrečių atvejų su atvykėlių pavardėmis.Reikšminiai žodžiai: Didikai ir magnatai; Dvaras; Grupinis portretas; Jogaila; Kolektyvinis portretas; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lenkai; Lenkija (Lenkijos karalystė. Kingdom of Poland. Poland); Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Riteriai; Riteris; Vytautas; Vytauto dvaras; Chivalry; Collective features; Court; Group portrait; Jogaila; Knights, nobles; Poles; Vytautas manor; Witold.

ISBN:
9788393882007
Related Publications:
Przyczynek prozopograficzny do dziejów tzw. wyprawy łuckiej w 1431 roku / Dariusz Wróbel. Res Historica. 2016, 41, p. 191-204.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/60167
Updated:
2022-01-03 18:55:07
Metrics:
Views: 20
Export: