LTŠis straipsnis yra skirtas stabiliųjų izotopų analizės metodui. Jame apžvelgiami pagrindiniai šio metodo veikimo principai ir taikymo galimybės. Daugiausia dėmesio yra skiriama 12C, 13C, 14N, 15N, 18O, 17O, 16O ir 87Sr, 88Sr izotopams. Trumpai apibūdinti pagrindiniai mėginių ėmimo ir medžiagos interpretacijos principai. Pateikta stabiliųjų izotopų panaudojimo Lietuvoje ir užsienyje pavyzdžių. Anglies stabiliųjų izotopų tyrimais galime nustatyti ne tik tiriamo organizmo vietą mitybos grandinėje, bet ir jo vartotų augalų bei gyvūnų tipus (vartojo jūrinį ar sausumos maistą ir C3 ar C4 fotosintezės augalus). Azoto stabiliojo izotopo tyrimais nustatoma organizmo vieta mitybos grandinėje. Deguonies izotopų tyrimais galima sužinoti, iš kokio klimato juostos yra kilęs organizmas – žmogaus ar gyvūno kilmės regioną. Šis ir stroncio stabiliųjų izotopų metodas yra dažniausiai taikomas žmonių kilmei ir mobilumo ypatybėms nustatyti. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Archeologija; Archeologiniai tyrimai, mityba, migracija, stabiliųjų izotopų metodas; Metodologija; Migracija; Mityba; Technologijos; Archaeological survey, diet, migration, stable isotope method; Archaeology; Dietary; Methodology; Migration; Technologies.
ENThis chapter discusses the application of the stable isotope method in archaeology. The most commonly used stable isotopes are presented (carbon 12C, 13C, nitrogen 14N, 15N, oxygen 18O,16O,18O, strontium 87Sr, 88Sr). The basic explanation how this method works the, sampling strategies of human and animal bones as well as collagen extraction procedures are reviewed. Some case studies in which stable isotope analyses have been successfully applied are provided, including stable isotope analyses from the sites of Lithuania. The author reviews a variety of areas of the human past, which could be successfully analysed by the stable isotope analysis, including reconstructions of human diet, marine vs terrestrial food consumption, C3 vs C4 plant photosynthesis diet, the organism’s position in the food chain, human identity, weaning practices, human dietary changes through time, climate and isotopes, human mobility. [From the publication]