Видение св. Николы у старообрядцев Свенчениса (Литва) в этнокультурном и психологическом аспектах

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Rusų kalba / Russian
Title:
Видение св. Николы у старообрядцев Свенчениса (Литва) в этнокультурном и психологическом аспектах
Keywords:
LT
Švenčionys; Lietuva (Lithuania); Liaudies kultūra / Folk culture; Psichologija / Psychology; Šventieji / Saints; Tautosaka / Folklore; Bažnyčia / Church.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojami vadinamieji sentikių regėjimai, pažymint, kad tai dar neištyrinėta sritis. Autorė, remdamasi psichologine literatūra, regėjimus apibrėžia kaip vieną iš komunikacijos būdų su dvasine realybe, kartu su mediaciniu kontaktu ir iniciacija. Pažymima, kad daugelis užfiksuotų regėjimų paprastai susiję su kokiu nors konkrečiu žmogumi, ir tik vienas Švenčionyse užfiksuotas Veros Šerstobritovos regėjimas yra bendresnės kultūrinės prigimties. Pažymima, kad šios moters regėjimai užfiksuoti du kartus. Pasakojama jos biografija, pažymint, kad Švenčionyse ji gyvena nuo 1960 metų, yra ir aktyvi religinės bendruomenės narė, ir praktikuojanti žiniuonė. Pažymima, kad ji regėjo šv. Nikolajų 1982 metais. Autorė kelia klausimą, ar regėjimai nieko bendra neturi su haliucinacijomis. Autorė atskira tuos dalykus, teigdama, kad regėjimų atveju išgyvenama kažkas realaus, o haliucinacijų atvejais suvokiama kažkas nerealaus. Teigiama, kad nors abiem atvejais realybės suvokimmas iškraipomas, esant haliucinacijoms, subjektas įsitraukia į iškreiptą fizinio pasaulio suvokimą, o esant regėjimams jis tam tikrą laiką jaučiasi kitoje realybėje, bet tai pats supranta. Konstatuojama, kad V. Šerstobritova matė šv. Nikolajų danguje „per visą Lietuvą“, ji suvokė save, bandė išgirsti, ką šv. Nikolajus jai nori pasakyti. Akcentuojama, kad V. Šerstobritovos regėjimai, kadangi apie juos autorė tyrimą atliko ne iškart po regėjimų, buvo paveikti atminties spragų, iškreipti vėlesnių politinių įvykių ir psichologinių interpretacijų. Pabaigoje pateikiami du pokalbių su V. Šerstobritova įrašai.Reikšminiai žodžiai: Etnokultūra; Tautosaka; Lietuva, Švenčionys, sentikiai, Šv. Nikalojus, folkloras; Lietuvos sentikiai; Psichologija; Regėjimai; Sentikiai; Šv. Nikolajus; Švenčionys; Ethnoculture; Folklore; Lithuania, Švenčionys, Old Believers, St. Nikolaus, folklore; Old Believers of Lithuania; Old believers; Psychology; St. Nikolai; Visions; Švenčionys.

ISBN:
5888744727
Related Publications:
Возвращение русской культуры Литвы из забвения / Павел Лавринец. Lietuvos rusai XX-XXI a. pradžioje: istorija, tapatybė, atmintis / sudarė Grigorijus Potašenko (ats. redaktorius), Pavel Lavrinec, Andrius Marcinkevičius. 2013. P. 256-315, 394-395.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/56347
Updated:
2017-07-11 11:32:35
Metrics:
Views: 12
Export: