Peculiarities and difficulties in dark tourism management and consumption

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Peculiarities and difficulties in dark tourism management and consumption
Alternative Title:
Tamsiojo turizmo valdymo ir vartojimo ypatumai bei sunkumai
In the Journal:
Acta museologica Lithuanica. 2015, 2, p. 145-182. Sunkusis paveldas
Keywords:
LT
Kolektyvinė atmintis / Collective memory; Mirtis / Death; Nusikaltimai žmogiškumui / Crime against humanity; Politinė prievarta / Political violence; Sveikata / Health; Turizmas / Tourism; Vartojimas / Consumption.
Summary / Abstract:

LTMirtis sudedamąja turizmo dalimi laikoma ilgiau nei bet kuri kita tema, todėl sukurta daug įvairių su mirtimi susijusių traukos vietų. Šiame tyrime nagrinėjamos tamsiojo turizmo, konkrečiai – genocido vietos. Nacių vykdytas genocidas buvo vienas brutaliausių nusikaltimų žmonijai, pareikalavęs apie 11 milijonų aukų. Šis žiaurus masinis žmonių naikinimas patraukė ne tik istorikų, bet ir tamsiojo turizmo vietų valdytojų dėmesį. Siekdamas pusiausvyros tarp praeities įvykių istorinio vaizdavimo, turizmo veiklos ir psichologinių, etinių bei vadybinių aspektų tamsusis turizmas sujungia prieštaringas idėjas ir priemones. Šio turizmo sektoriaus veiklos apibrėžimai prieštaringi; sunku paaiškinti ir suprasti jo plėtrą paklausos ir pasiūlos aspektu, taip pat praktinio trauminių įvykių naudojimo, vartotojiškumo, teisingumo ir valdomumo aspektais. Tamsusis turizmas taip pat kenčia todėl, kad yra ginčijamo paveldo dalis, tačiau norint pristatyti, paaiškinti ir patirti „tikrąją atmintį“, kurią praradome, reikia naudotis XXI a. technologijomis. Kita vertus, ši niša patiria tam tikrų socialinių ir švietimo problemų ieškant pusiausvyros tarp memorialų vaidmens ir būtinybės perduoti tam tikras žinutes. Verčiant genocido vietas į turistinės traukos objektus susiduriama su sunkumais, kai reikia jas pristatyti ir paaiškinti jaunajai kartai, švietimo programas suderinti su žaidimais bei naujomis komunikacinėmis technologijomis, kalbiniu turiniu, praktiniais metodais. Sielvarto industrijos plėtra ir ypatingo lankytojų elgesio valdymas tamsiojo turizmo srityje vaidina svarbų vaidmenį, ypač – nagrinėjant klausimus, kaip kontroliuoti ir valdyti tamsiojo turizmo vietas kaip turistinės traukos objektus.Taigi pagrindinė problema, su kuria susiduria genocido vietos, yra šių vietų, žmonių, paminklų ir paslaugų suprekinimo bei tikrosios vertės, vietų siunčiamų žinučių priešprieša. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Genocidas; Holokaustas; Mirtis; Neparankus paveldas; Tamsusis turizmas; Trauminė atmintis; Vartojimo kultūra; Consumer culture; Consuming culture; Contested heritage; Dark tourism; Death; Genocide; Holocaust; Trauma.

ENThis research mainly focuses on the consumption of dark tourism destinations, particularly destinations related with genocide. Dark tourism combines very contrary ideas and means, balances between historical representation, touristic activities and psychological, ethical and managerial aspects. This sector suffers from contradictions in defining activities; it is difficult to explain and understand its development through demand and supply dimensions, through the practical usage of traumatic events, consumerism, equity and controllability sides. The main issue analysed is that sites of atrocity face a commodification of people, monuments and services versus the actual value and message of a destination. [From the publication]

DOI:
10.15388/MusLithuan.2015.2.9211
ISSN:
2351-5112
Related Publications:
Tarp tamsiojo ir darniojo turizmo / Viltė Kriščiūnaitė, Rasa Pranskūnienė. Regional formation and development studies. 2020, Nr. 2 (31), p. 208-219.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/55573
Updated:
2019-01-22 15:21:10
Metrics:
Views: 20
Export: