LTStraipsnyje analizuojama, kaip didesni geopolitiniai pokyčiai atsispindi Lietuvos miesto ir kaimo gyventojų vartojimo įpročiuose. Nors Europos Sąjungos diskurse akcentuojamas maisto produktų sveikatingumas, saugumas ir higieniškumas, tačiau kyla prieštaringos diskusijos dėl Lietuvos žemės ūkio produkcijos „autentiškumo“ bei „tradicijų“. Remiantis etnografine medžiaga, teigiama, kad dabartinėje Lietuvoje gyvuojantis prieštaringas požiūris į Vakarus lemia tiek Vakarų šalių produkcijos vartojimą, tiek ir jos atsisakymą atkuriamoje Lietuvos virtuvėje. [versta iš angliškos santraukos]Reikšminiai žodžiai: ES plėtra; Gamyba; Ideologija; Maistas; Rizika; Standartiniai režimai; Vartojimas; Consumption; EU enlargement; Food; Ideology; Production; Risk; Standard regimes.
ENThis article explores how larger geo-political changes are mirrored in the consumption habits in both rural and urban Lithuania. While the dominating European Union discourse emphasizes health, safety, and hygiene in food production, a counter-discourse has emerged where “authenticity” and “tradition” are embraced in the re-evocation of Lithuanian farm products. Based on ethnographic material, I suggest that the coexisting ambivalent and often contradicting feelings toward the West in present-day Lithuania have resulted in both a desire for and refusal of western products, as well as in a revival of the local cuisine. [From the publication]