LTTyrimo tikslas – išanalizuoti Marijampolės apskrities pirmokų mitybos ir fizinio išsivystymo ypatumus, jų pokyčius ir sąsajas. Medžiaga ir metodai. Šis tyrimas yra Lietuvos vaikų augimo stebėsenos, atliktos 2008 ir 2013 m., dalis. Ištirta dešimt atsitiktinai pasirinktų apskrities mokyklų. Tyrimo objektas – pirmokai, kuriems buvo atlikti antropometriniai (ūgio, svorio) matavimai, ir vaikų tėvų anketinė apklausa. Skaičiuotas kiekybinių kintamųjų aritmetinis vidurkis, standartinis nuokrypis ir procentiliai bei kokybinių kintamųjų procentai. Palyginti 2008 ir 2013 m. rezultatai. Rezultatai. Abiejų tyrimų metu beveik du trečdaliai tiriamųjų dažnai (kasdien ar 4–6 dienas per savaitę) valgė jogurtų ir kitų pieno produktų. Kasdien šviežių daržovių valgė tik kas devintas pirmokas. Dauguma pirmokų retai vartojo gaiviųjų gėrimų su cukrumi, picų, gruzdintų bulvyčių ir kito greitojo maisto. 2013 m. sumažėjo vaikų, valgančių 4–5 kartus per dieną, taip pat mažiau tiriamųjų kasdien namuose pusryčiavo. 2013 m. kasdien mažiau vartota natūralios mėsos ir perdirbtų mėsos gaminių. Natūralaus sviesto vartojimas išaugo 1,84 karto, tepųjį riebalų mišinį rinkosi mažiau tėvų, tačiau abiejų tyrimų metu du penktadaliai tėvų vaikams sumuštinius tepė su margarinu. Abiejų tyrimų duomenimis, berniukai svėrė daugiau, jų kūno masės indekso (KMI) vidurkis buvo didesnis, lyginant su mergaitėmis. Tačiau berniukų ūgio vidurkis buvo didesnis nei mergaičių tik 2013 m.Lyginant abiejų tyrimų rezultatus matyti, kad per penkerius metus padaugėjo per didelio svorio vaikų: antsvorio turinčių pirmokų skaičius išaugo 1,6 karto, nutukusių – liko panašus. Abiejų tyrimų metu nustatyta, kad vaikai kasdien per retai valgė šviežių daržovių ir vaisių. Du trečdaliai pirmokų pakankamai dažnai vartojo pieno produktų. Dauguma tiriamųjų saikingai vartojo rekomenduojamus riboti maisto produktus. Po penkerių metų Marijampolės apskrities pirmokų mitybos režimas pablogėjo. Sumažėjo kasdienis natūralios mėsos bei perdirbtų mėsos gaminių vartojimas. Daugiau vartojama natūralaus sviesto, tačiau didžioji apklaustų tėvų dalis ir toliau vaikų sumuštinius tepė margarinu. Padaugėjo antsvorio turinčių vaikų, nutukusių pirmokų skaičius išliko panašus. Vaikų mitybos įpročių ir mitybos būklės sąsajų nenustatyta. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Antropometrija; Fizinis vystymasis; Mityba; Pirmokai; Anthropometry; Dietary habits; First grade pupils; First-formers, dietary habits, anthropometry; Physical development.
ENThe aim of the study was to analyze nutrition peculiarities and physical development of first-formers, links between them and alterations during a five year period. Methods. The presented survey is a part of the Growth Surveillance Study of Lithuanian Children, performed in 2008 and 2013 year. Ten randomly selected schools have been surveyed. The object of the research has been firstformers. They were anthropometrically measured (height and weight) and their parents filled up the questionnaire (331 questionnaires distributed, 251 filled up and returned, response rate – 75.8 %). It was calculated an arithmetic average, standard deviation and percentiles of quantitative variables and percents of qualitative variables. The results of 2008 and 2013 have been compared with one another. Results. In 2013 less, that is nearly two thirds of children ate 4-5 times per day, less of investigatives had breakfast at home everyday. Both surveys revealed that almost two thirds of investigative often (everyday and 4-6times a week) ate yogurt and other dairy products. Only every eighth-ninth first-former ate vegetables and fruits daily. The majority of first-formers consumed fizzy drinks, pizzas, French fries and other fast food rarely. In 2013 there has been a decrease in the daily consumption of natural meat and processed meat products. The consumption of natural butter has increased by 1.84 times, mixture of butter and oil was chosen by fewer parents, while both surveys showed that two fifths of parents used margarine for sandwiches of their children.The boys weighed more, were taller (only in 2013), their average BMI was higher in comparison with girls. Within five years there has been an increase in the prevalence of elevated weight children: the number of children with overweight has increased by 1,6 times, the number of obese children remained the same. Conclusions. During a five year period the nutrition regime of first-formers of Marijampolė district has deteriorated. Children consumed not enough fresh vegetables and fruits, although two thirds of them have consumed enough dairy products. The majority of investigatives used moderately the products which are recommended to use limitedly. The daily consumption of natural and processed meat products decreased. The consumption of natural butter has increased but the majority of parents still used the margarine for sandwiches. There has been an increase in children having overweight, the number of obese children remained similar. No links between nutrition habits and nutrition status have been recognized. [From the publication]