Klaipėdos rajono ikimokyklinio amžiaus vaikų gyvensena : mitybos ypatumai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Klaipėdos rajono ikimokyklinio amžiaus vaikų gyvensena: mitybos ypatumai
Alternative Title:
Lifestyle in preschool children in Klaipėda district: focus on nutrition
In the Journal:
Visuomenės sveikata [Public health]. 2013, Priedas Nr. 1, p. 43-47
Summary / Abstract:

LTVienas iš pagrindinių vaikų sveikatą stiprinančių gyvensenos veiksnių yra sveika mityba. Ypač svarbu tinkamai maitintis vaikystėje ir paauglystėje. Vaiko augimo ir brandos laikotarpiu formuojasi vaiko gyvensenos bei mitybos įpročiai. Tinkama mityba svarbi vaiko protiniam ir fiziniam vystymuisi. Tyrimo tikslas – išnagrinėti Klaipėdos rajono ikimokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos ypatumus mitybos aspektu. Tirti 762 ikimokyklinio amžiaus vaikai, gyvenantys Klaipėdos rajone ir lankantys ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Taikyta apklausa raštu, apklausiant vaikų tėvelius. Naudotas chi kvadrato kriterijus. Pasirinktas reikšmingumo lygmuo p ≤ 0,05. 76,7 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų pusryčiauja kasdien, tačiau 20 proc. vaikų pusryčius valgo tik kartais. 52,8 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų maitinasi tris kartus per dieną. Keturis ar daugiau kartų per dieną valgo 45 proc. tiriamųjų. 52,3 proc. vaikų į arbatos puodelį deda 1 šaukštelį cukraus, o 30,1 proc. vaikų į puodelį arbatos deda 2 šaukštelius cukraus. Vaisių kasdien valgo 37,2 proc., daržovių – 43,7 proc., košių – 11,6 proc. vaikų, pieno ir jo produktų vartoja 55,6 proc. vaikų. Mėsos kasdien valgo 27,9 proc. vaikų, 3-5 kartus per savaitę – apie pusė vaikų. Žuvies kasdien valgo 1,4 proc., 3–5 kartus per savaitę – 2,7 proc. vaikų. Saldumynų kasdien valgo ketvirtadalis vaikų. Apie pusė vaikų kelis kartus per mėnesį valgo greito maisto produktų. Kokakolos ir gazuotų gėrimų negeria beveik pusė vaikų. Tarp ikimokyklinio amžiaus berniukų ir mergaičių mitybos įpročių reikšmingų skirtumų nenustatyta. Vaikai nemėgsta kopūstų, pomidorų ir avižinių bei grikių košių.Ikimokyklinio amžiaus vaikų maistui gaminti dažniausiai naudojamas augalinis aliejus (78 proc.), o 19 proc. tėvelių naudoja sviestą. Ant duonos vaikams tėvai dažniausiai tepa sviesto (62 proc.), 17 proc. – margarino, o 15 proc. – riebalų mišinio. Į pagamintą vaikui maistą papildomai druskos nededa dauguma tėvelių (73,6 proc.). Tėvų nuomone, kiek daugiau nei pusės tirtų vaikų (57,5 proc.) sveikata yra gera. Nors dauguma ikimokyklinio amžiaus vaikų pusryčiauja kasdien, penktadalis vaikų pusryčius valgo tik kartais. Apie pusė vaikų valgo tris kartus per dieną. Vaikai į arbatos puodelį deda 1–2 šaukštelius cukraus. Vaikai valgo pakankamai mėsos, bet labai retai vartoja žuvies. Kasdien košių valgo mažuma vaikų, daržovių ir vaisių – apie trečdalis ikimokyklinukų. Pieno ir jo produktų kasdien vartoja pusė vaikų. Ikimokyklinio amžiaus vaikai retai valgo greito maisto produktų ir retai geria kokakolos bei kitų gazuotų gėrimų, bet ketvirtadalis vaikų kasdien valgo saldumynų. Ikimokyklinio amžiaus berniukų ir mergaičių mitybos įpročiai panašūs. Maistui gaminti dažniausiai naudojamas augalinis aliejus, o ant duonos tepama sviesto. Papildomai druskos nededama į vaikui skirtą maistą. Pusės vaikų subjektyvi sveikata yra gera. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Ikimokyklinio amžius vaikai; Mityba; Sveika gyvensena; Vaiko sveikata; Child health; Healthy lifestyle; Nutrition; Preschool children.

ENThe survey on nutrition in preschool children was accomplished in Klaipėda district. In the survey participated the parents of 762 preschool children. Chisquare test was used and the significance level p≤0.05 was considered as statistically significant. The study revealed that the majority of preschool children take breakfast every day; however, 20 % of children take breakfast only sometimes. About half of the investigated children eat three times per day. Preschool children use 1-2 teaspoons of sugar for the cup of tea. Children often eat meat, but rarely eat fish. Children eat too little porridge. Only one third of children everyday eat fruits and vegetables, and a half of children drink milk and eat dairy products every day. Preschool children rarely eat fast food and drink cocacola and other carbonated drinks. One fourth of children eat sweets every day. There are no significant differences between boys’ and girls’ eating habits. For cooking, the majority of parents use vegetable oil, and for children spread the butter on the bread. The parents do not use additionally salt to the cooked food for children. Children’s health is subjectively good. [From the publication]

ISSN:
1392-2696
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/53514
Updated:
2022-12-21 17:46:17
Metrics:
Views: 84    Downloads: 16
Export: