LTNuo 2014 metų prasideda naujasis etapas Europos Sąjungos Bendrojoje žemės ūkio politikoje. Siekiant nustatyti tiesioginių išmokų dydžius atskirų ES šalių ūkininkams, reikalingi nauji objektyvūs kriterijai, pakeisiantys iki šiol galiojusį istorinį išmokų apskaičiavimo metodą, pagal kurį tarp skirtingų ES šalių narių likdavo didžiuliai tiesioginių išmokų dydžių skirtumai. Vienas tokių kriterijų galėtų būti gamybos išlaidos žemės ūkyje. Tyrimo tikslas – įvertinus žemės ūkio gamybos išlaidas ES šalyse, pateikti pasiūlymus dėl galimo tiesioginių išmokų dydžio Lietuvoje nuo 2014 metų. Remiantis literatūros analizės, lyginamosios analizės, daugiakriterinio vertinimo, indeksavimo, rangavimo, indukcijos ir dedukcijos metodais, darbe išnagrinėta gamybos išlaidų struktūra žemės ūkyje, išskirti pagrindiniai elementai, turintys įtakos ūkininkų veiklos rezultatams. Gamybos išlaidų žemės ūkyje palyginimas leido objektyviai įvertinti ūkininkavimo sąlygas skirtingos specializacijos ūkiuose ES mastu. Papildomai straipsnyje analizuota darbo vietos žemės ūkyje ir žemės ūkio naudmenų kaina ES šalyse. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Gamybos išlaidos; Tiesioginės išmokos; Žemės ūkio politika; Žemės ūkis; Agricultural policy; Agriculture; Common agricultural policy; Direct payments; Production costs.
ENPaper assessed the cost of agricultural production in EU Member States, in order to submit proposals for a possible value of direct payments in Lithuania since 2014. The paper analysed the production cost structure in agriculture, highlighting the key elements that affect farmers' performance. Classification of production costs in agriculture introduced. It enabled the comparison of objectively evaluated farming conditions among farms with various specializations. In addition, labour cost in agriculture and farmland prices in the EU member states were analysed. Multiple methods of production costs assessment as well, as European Commission's overall financial envelope for direct payments in the new programming period of 2014, were taken into account. [From the publication]