LTŠiame radikalios modernybės epochos laikmetyje asmenys nerimauja dėl neapibrėžtumo, o tokią būseną įveikia vartodami įvairius medikamentus, užsiimdami tradicinėmis ir netradicinėmis kūno kultūros formomis ir būdais. Tyrimo tikslas – išsiaiškinti būsimojo specialisto fizinės gerovės ypatumus. Taikytas apklausos raštu metodas, kad tiriamieji atsakytų į klausimus apie maisto produktų vartojimą, fizinį aktyvumą, ūgį ir svorį. Apklausoje dalyvavo Kauno aukštųjų universitetinių mokyklų pirmojo kurso studentai. Tyrimo duomenimis, panašus procentas vaikinų ir merginų turėjo normalų kūno svorį (71,1 proc. ir 71,9 proc.). Didesnis procentas vaikinų nei merginų buvo fiziškai aktyvesni ir turėjo antsvorį. Vaikinai dažniau nei merginos valgė mėsą, greitą maistą bei bulvių traškučius, o rečiau saldumynus. Paaiškėjo, kad fiziškai aktyvių laisvalaikiu studentų mityba yra sveikesnė nei fiziškai pasyvių. Atskleista, kad daliai studentų, ypač merginoms, būdingas mažas fizinis aktyvumas laisvalaikiu. Nustatyta, kad pirmojo kurso studentai dažnai ignoruoja sveikos mitybos rekomendacijas, nors beveik pusė būsimųjų specialistų siekia rūpintis fizine gerove. Paaiškėjo, kad išvykimas iš namų ir prisiimta atsakomybė už fizinę gerovę neigiamai veikia studentų valgymo įpročius ir dienotvarkę. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Fizinis aktyvumas; Mityba; Pirmo kurso studentai; First-year students; Nutrition; Physical activity.
ENIn this era of radical modernism, one often finds himself/herself worried about uncertainty. This mental state is fought using various medications, as well as traditional and unorthodox methods or forms of physical activity. The goal of this research is to ascertain the aspects of physical well-being of a future professional, as well as the means of the displaying his/her professional position. A questionnaire was given and the respondents were interviewed about their food consumption, the level of physical activity, their height and weight. First-year students from Lithuanian universities participated in this questionnaire. The research data shows that the similar percentage of male (71,1 %) and female (71,9 %) respondents had normal body weight. A larger portion of male students were more physically active, overweight or obese. Males consumed meat, fast food, potato chips more often, while consuming less sweet stuff than females. It turned out that the nutrition of physically active students was more beneficial health-wise than of the ones, who were less active physically. It was revealed that some portion of students, especially female, were physically passive during their leisure time. It was determined that the first-year students frequently ignored healthy eating recommendations. Nearly one half of the future specialists pursued the better care of their physical well-being. It was found that leaving home and taking responsibility for his/her physical well-being made a negative impact on their eating habits and their daily routine. [From the publication]