LTViena iš maisto vartojimo krypčių, pastebimų per pastaruosius dešimtmečius daugelyje šalių, tarp jų ir Lietuvoje, – poslinkis link didesnio mėsos vartojimo. Mėsos vartojimo augimas daro neigiamą poveikį aplinkai ir yra nepalankus žmonių sveikatai. Siekiant pakeisti mėsos vartojimą, būtina analizuoti mėsos ir atskirų jos rūšių vartojimo pokyčius ir nustatyti svarbiausius jiems įtakos turinčius veiksnius. Tyrimo tikslas – išanalizavus mėsos vartojimo pokyčius ir nustačius juos sąlygojančius veiksnius, įvertinti mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografinių veiksnių priklausomybę Lietuvoje. Straipsnyje pateikta mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėjami mėsos vartojimo pokyčiai įvairiose šalyse ir nustatomi jiems įtaką darantys veiksniai, analizė. Išnagrinėti mėsos vartojimo pokyčiai Lietuvoje 1994-2011 m. ir nustatytos juos nulėmusios pagrindinės priežastys. Įvertintas ryšių tarp mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografinių veiksnių stiprumas Lietuvoje 1994-2010 m. laikotarpiu. Tyrime nustatyta, kad disponuojamos pajamos, medianinis amžius, nutukimo lygis, urbanizacijos lygis ir mėsos kainų indeksas yra reikšmingi veiksniai, pasižymi stipriu arba vidutinio stiprumo ryšiu su mėsos vartojimu Lietuvoje. Stipriausias teigiamas ryšys nustatytas tarp mėsos vartojimo ir disponuojamų pajamų. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Jautiena; Kiauliena; Koreliacinė analizė; Mėsa; Paukštiena; Vartojimas; Veiksniai; Beef; Consumption; Correlation analysis; Factors; Meat; Pork; Poultry.
ENOne of the food consumption trends observable over the past decades in many countries, including Lithuania, is the move to a higher consumption of meat. Growth in meat consumption has significant environmental and health consequences. In order to change meat consumption, it is essential to analyze changes in meat and different types of meat consumption and identify factors affecting these changes. The aim of this research – after analyzing changes in meat consumption and identifying factors affecting these changes, to evaluate the dependence between meat consumption and main economic, social and demographic factors in Lithuania. The analysis of studies which examined changes in meat consumption in different countries and identified factors affecting these changes is presented. The changes in meat consumption in Lithuania in 1994-2011 are examined and main reasons causing these changes are determined. The strength of the relations between meat consumption and main economic, social and demographic factors is estimated in Lithuania during the period of 1994-2010. It was found that disposable income, median age, obesity rate, urbanization level, meat price index are significant factors and had the strong or medium relations with meat consumption in Lithuania. The strongest positive relation was between meat consumption and disposable income. [From the publication]