LTStraipsnyje yra atskleidžiama, kaip pagal cheminę kaulų analizę nustatoma Lietuvos neolito ir bronzos amžiaus gyventojų mityba. Tačiau nėra išlikusios vienodos medžiagos, todėl gauti duomenys gali būti netinkamai interpretuojami. Atliekant kaulų cheminės sudėties analizę, gaunama vertingų žinių apie tam tikru laikotarpiu gyvenusių žmonių mitybą. Pastebima, kad stabilių anglies izotopų tyrimas labai vertingas, norint atkurti mitybos rodiklius. Aiškinama, kad stabiliųjų anglies ir azoto izotopų santykiai maisto produktuose randami skirtingi ir visa tai parodoma maistą vartojusio kaulų sudėtyje. Visi tyrimai yra atliekami laikantis tarptautinių standartų. Įdomu tai, kad sausumos augalų stabiliųjų izotopų santykiai labai priklauso nuo vykstančios fotosintezės. Stabilieji izotopai leidžia atskirti, kur yra jūros, o kur sausumos maisto šaltinis. Straipsnyje yra nurodoma, kad mitybos grandinės atskiri faktoriai leidžia atkurti žmogaus mitybos rodiklius. Atliekant tokio pobūdžio tyrimus galima labai tiksliai nustatyti jūros kilmės maisto vartojimą, o taip pat tiksliau galima įvertinti randamo sausumos, gėlavandenių, gyvūnų ar jūros augalų maisto tarpusavio santykį. Straipsnyje yra talpinama lentelė, kurioje pateikti Lietuvos mėginių analizės metu gauti rezultatai. Detaliau aptariami kelių gyvenviečių tyrimai, iš kurių kai kurie tyrimai patvirtina apie gyvenusių individų vartotus maisto produktus. Tyrimai parodo augalinio ar gyvulinio maisto pasirinkimą. Atskleidžiama, kad individų mityba labai priklausydavo nuo radimvietės geografinės padėties.Reikšminiai žodžiai: Anglis; Azotas; Baltijos regionas; Bronzos amžius; Cheminė žmonių kaulų analizė; Gyvulinis maistas; Kirsna; Kretuonas; Mityba; Neolitas; Plinkaigalis; Senovinė mityba; Soros; Stabilieji izotopai; Stabiliųjų izotopų analizė; Turlojiškė; Žemyniniai, vandeniai,jūriniai augalai; Žuvis; Animal food; Baltic region; Bronze Age; Carbon; Chemical analyses of human bones; Fish; Kirsna, Turlojišk; Kretuonas; Lithuania; Millet; Neolith; Neolithic; Nitrogen; Paleodiet; Plinkaigalis; Stable isotop analyses; Stable isotope; Terrestial,aquatic,marine plants.
ENThe determination of what people ate in prehistory is an important resea rch question that has received more attention among lithuanian sc ientists in recent years. Traditional approaches to this research problem have most notably involved Ihe identification of animal bones found on archaeological sites along with tools related to the acquisition or processing of food, palynological research, and more recently, systematized macrobotanical and ichthyological data collection and analyses. While these data are significant in the determination of ancient diet, differential preservation of material remains can bias accurate interpretations. Plants, for example, are notoriously poorly preserved, while an imal bone finds may be overrepresen ted and may only reflect seasonal hunting refuse. The chemical composition of an individual's bones contains information about what the individual ate. Chemical signatures such as stable isotope ratios of bone collagen provide valuable information about diet; the method has been used for reconstruction of human diet since the late 1970s (Vogel and van der Merwe 1977, van der Merwe and Vogel 1978, Deniro and Epstein 1978). This paper presents the very first results of both carbon and nitrogen stable isotope analyses on the bones of a few select Lithuanian Neolithic and Bronze Age individuals. After an overview of the principles and methods of stable isotope analysis, the results of isotopic research performed on the Lithuanian samples are given. A comparison is made to interpretations from the results of other sta ble isotope research resu lts of samples from similar time periods in the West Baltic and especially East Baltic region.