LTPatiekalų rūšys ir pavadinimai yra labai panašūs kaimyniniuose regionuose; tai yra svarbi kultūros paveldo dalis. Šio straipsnio autorė siekė atskleisti konkretaus maisto patiekalo – mėsa įdarytų trintų bulvių kukulių – pavadinimų įvairovę ir geografinį paplitimą. Tyrimo metu pavyko nustatyti, kad tame pačiame regione šis patiekalas vadinamas skirtingais pavadinimais (kartacze, kolduny), kai kurie jų susiję su patiekalo forma (kartacze, cepeliny/cepelinai). Tame pačiame regione šiek tiek skirtingi patiekalai gali būti vadinami įvairiais pavadinimais (dziady, ogiery, takacze, kartacze, cepelinai, cepeliny golczewskie, kolduny/koldūnai, kalduny, didžkukuliai). Šiame darbe tyrinėjamas patiekalas, gaminamas iš tarkuotų bulvių ir mėsos įdaro, yra būdingas lenkų, vokiečių ir lietuvių kultūrai, tačiau ypač populiarus ir paplitęs rytų Mozūrijoje. Paprastai kukuliai galinami ovalo formos. 1999 m. Lenkijoje pradėti rengti didžiausio kukulio konkursai. Darbe lyginamos lenkiškoji ir lietuviškoje patiekalo gaminimo tradicijos, receptai ir pavadinimai. Aptariami suvalkietiški cepelinų gaminimo ypatumai. Patiekalo pavadinimai tyrinėjami ne tik pasitelkiant etnografinę medžiagą, bet ir internete aptinkamų duomenų analizę. Autorius atkreipia dėmesys į smerktiną iniciatyvą Lietuvos maitinimo įstaigose rašyti tik taisyklingą lietuvišką pavadinimą (didžkukuliai), vietoje tradicinio ir visame regione paplitusio pavadinimo (cepelinai).Reikšminiai žodžiai: Bulvių patiekalų pavadinimai; Etninis regionas; Etnografija; Kulinarinis paveldas; Lietuvių ir lankų kalbos; Lietuvių-lenkų paribys; Norminis pavadinimas; Patiekalų pavadinimai; Ciusine heritage; Correct naming of dish; Ethnic region; Ethnography; Lithuanian and Polish languages; Lithuanian-Polish border; Names of potato dishes; Naming of dish.
ENThe author of the following paper took an attempt at determining the geographical range of particular names referring to an actual designate: large balls of raw potato dough stuffed with meat. As a result of the research it was found that the very designate bears different, mutually exclusive names {kartacze, kołduny), or namings connected with shape (kartacze, cepeliny). However, in the same region a numerous terms were noted for not quite the same quality designates (dziady, ogiery, takacze, kartacze, cepeliny, cepeliny golczewskie, kołduny, kałduny, didżkukuliai). Attention was also drawn to a doomed, according to the author, initiative to introduce top order under the threat of fines, for using the only correct Lithuanian name (didżkukuliai) to the restaurants' menus in spite of already settled traditional name cepelin used in this region. [text from author]