LTStraipsnio tikslas – parengti produkcijos kaštų klasifikacijos, produkcijos kaštų apskaitos pagal atsakomybės centrus ir produkcijos kaštų kainos formavimo pagrindines schemas ir patikrinti jų veikimą Lietuvos žemės ūkio gamybos įmonėse. Remiantis išanalizuota moksline, bei remiantis anketinės apklausos metu surinkta ir susisteminta medžiaga, parengti gamybos išlaidų klasifikavimo bei gamybos išlaidų apskaitos pagal atsakomybės centrus ir pagamintos produkcijos savikainos formavimo modeliai. Remiantis modeliais išlaidos suklasifikuojamos bei apskaitomos pagal išlaidų atsakomybės centrus tam, kad apskaičiuoti keturis savikainos rodiklius. Gamybos išlaidų klasifikavimo bei išlaidų apskaitos pagal atsakomybės centrus ir pagamintos produkcijos savikainos formavimo modelių taikymas leidžia sistemingai ir kompleksiškai įvertinti išlaidų klasifikavimą bei išlaidų apskaitą pagal atsakomybės centrus reikalingą pagamintos produkcijos savikainai skaičiuoti. Modeliuose rekomenduoti keturi savikainos rodikliai išreikšti matematinėmis formulėmis. Pasiūlytų modelių taikymas patikrintas trijose žemės ūkio produkciją perdirbančiose įmonėse. Remiantis sukurtais modeliais įmonės turi galimybę stebėti, kaip kinta pagamintos produkcijos savikainos rodikliai, pridedant tam tikras gamybos, veiklos ar papildomos veiklos išlaidas, stebėti išlaidų sudėtį, ieškoti atsakingų už susidariusias išlaidas asmenų, ieškoti būdų ir galimybių kaip išlaidas sumažinti, kad gaminti tam tikrą produkcijos rūšį įmonei taptų naudingiau.Reikšminiai žodžiai: Apskaita; Atsakomybės centrai; Išlaidos; Išlaidų kaina; Kontrolė; Accounting; Control; Cost; Cost price; Costs; Lithuania; Responsibility centers.
ENThe production cost classification analysis in agricultural processing enterprises investigated how the companies classify cost for control purposes in order to include expenses into the cost price of a product. It is not enough to accurately calculate production cost price seeking for effective cost control. The effect of cost control could be determined through the responsibility of certain people for business expenditure. Applying the proposed schemes of production cost classification, production cost accounting in terms of responsibility centers and production cost price formation in food processing enterprises, production and operation costs can be accumulated and controlled on four levels, the change tendencies of expenditure can be analyzed and activity results of separate responsibility centers can be determined. [text from author]