Competing in food technologies : transition to sustainable consumption patterns and ethics

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Competing in food technologies: transition to sustainable consumption patterns and ethics
Alternative Title:
Konkuravimas maisto technologijose: tvarių vartojimo būdų transformacija ir etika
In the Journal:
Transformations in business & economics. 2004, vol. 3, no. 2 (6), p. 58-78
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojami ekonominiai, socialiniai, instituciniai, ekologiniai ir etiniai biotechnologijų naudojimo maisto gamyboje ir žemės ūkio kultūrų auginime aspektai. Vartojimo tendencijos lyg ir tampa tuo smagračiu, kuris inicijuoja spartesnį vartojimo prekių augimą, siekiant masto ekonomikos, augančių vartotojų poreikių bei tiekėjų ir gamintojų konkurencinių pranašumų. Straipsnyje, pasitelkiant įvairių užsienio ir Lietuvos autorių atliktais moksliniais darbais ir studijomis, realiais faktais bei skaičiais, pasiremiant atvejo analize, išsiaiškinti naujieji vartojimo būdai, jų tendencijos, perspektyvos ir jų įtaka verslo raidai genetiškai modifikuotų maisto produktų rinkoje. Ypač realiai keliamas tvaraus vartojimo klausimas, tiesiogiai susijęs su išsenkamų ir neišsenkamų žemės išteklių dilema. Etiniai-moraliai visuomenės svertai turėtų vaidinti svarbų vaidmenį ekonominio augimo, ekologinio našumo bei technologinių eksperimentų prizmėje, neaukojant pažangiausių genetikos atradimų žmonių (vartotojų) sveikatos vardan. Nenuosaikus biotechnologijų taikymas maisto pramonėje gali sukelti skausmingų pasekmių net tik darniai plėtrai ir tvariam vartojimui, bet ir palikti genetiškai modifikuotų kultūrų pėdsaką žmonijos kartose, kas ir kelia technologijų taikymo maisto pramonėje etiškumo problemą. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Biotechnologijos; Ekologinis; Ekologinis našumas; Etika; Konkurencingumas; Našumas; Transformacija; Vartojimas; Bio-technologies; Competitiveness; Consumption; Eco; Eco-efficiency; Efficiency; Ethics; Transformation.

ENThe paper analyses economic, societal, institutional, environmental and above all ethical considerations and consequences of extensive application of bio-technologies in food industry, especially altering natural resources, with the only goal in mind - to satisfy the ever-growing consumption of foodstuffs and gain competitive advantages in the market. Consumption means different things to different people. Economists focus on the generation of utility, anthropologists and sociologists concentrate on its social meanings. Scientists study the way humans use energy and transform materials. Part of their interest is to see whether any resources become less available for future use. They also monitor whether the use threatens human health, welfare or other things people value. Ethically justifiable conclusions rest on two kinds of claims: (a) factual judgments, based on the best available scientific evidence and theories, and (b) ethical judgments, based on the best available moral principles and theories. Is it ethically justifiable to pursue genetically modified crops and foods? The decision rests ultimately with the consumers who will use their conscience and reason to decide on the ethical questions. However, as these consumers are, by and large, not scientists, they must, to one degree or other, rest their factual understanding of the matter on the opinions of scientific experts. Therefore, ethical responsibility in this decision devolves heavily upon scientists. [From the publication]

ISSN:
1648-4460
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/36849
Updated:
2017-08-13 14:57:38
Metrics:
Views: 18    Downloads: 1
Export: