LTLeidinyje atskleidžiamos esminės Kaišiadorių apylinkių etnografinės ypatybės. Knygoje atrinktos vertingiausios etnografinės XX a. pirmosios pusės žinios, – šiame krašte gyvenusių žmonių pasakojimai, tikėjimai, spėjimai, stebėjimai. Vietinių gyventojų pasakojimai ir yra vienas svarbiausių šaltinių lokalinei kultūrai pažinti ir parodyti jos savitumą. Pirmame leidinio skyriuje – „Kalendorinės šventės“ – aprašomi įdomūs šio krašto ne tik Sekminių, Užgavėnių, Trijų karalių, bet ir smulkiųjų švenčių papročiai, tikėjimai ir spėjimai. Skyriuje „Šeimos šventės“ daug medžiagos surinkta apie vedybų, laidotuvių ir kitus papročius. Knygoje taip pat kalbama apie liaudiškuosius gydymo būdus. Leidinyje skirtas nemažas dėmesys arimui, sėjai, derliui; žemdirbystės tema persisunkusi tikėjimais, draudimais, spėjimais. Nemažai vietos skirta rugiapjūtės pabaigtuvėms. Knygoje įvesdinama į gryčios vidų ir trumpai aptariama krosnis bei baldai; užsiminta ir apie namų pramonę. Knyga užbaigiama skyreliu apie maistą: šio krašto tradicinius kasdienius valgius ir duonos kepimą. Leidinyje netrūksta konkrečios ir smulkios informacijos, tačiau sąmoningai vengta nuoseklaus esminių dalykų teorinio apibūdinimo. Tai nėra akademinis tiriamasis leidinys ir nepateikia folkloristų bendruomenei daug naujų duomenų, bet jiems ir vietinei visuomenei jis suteikia rimtą akstiną plačiau pasidomėti šio krašto, etnografine kultūra ir tapatybe. Knyga skirta kraštiečiams ir visiems, besidomintiems tradicine kultūra.Reikšminiai žodžiai: Bruožai; Etnografija; Kaišiadorys; Kraštotyra; Kultūra; Regionas; Tradicijos; Tradicinė kultūra; Culture; Ethnography; Features; Kaišiadorys; Region; Tradition; Traditional culture.
ENThe publication reveals the main ethnographic peculiarities of Kaišiadorys environs. The book provides the most valuable ethnographic information of the first half of the 20th c. – narratives, beliefs, observations of people residing in this region. Local residents’ narratives are one of the most important sources necessary to perceive the local culture and demonstrate its peculiarity. The first section of the publication – “Calendar Holidays” describes interesting rituals, traditions, beliefs of this region. The section “Family Holidays” contains a great deal of material on weddings, burials and other traditions. The book also speaks about folk methods of treatment. It also focuses on cropping, sowing, harvesting as well as on the end of harvesting. The book familiarises with traditional ovens and furniture, household industry. It also discusses food: traditional everyday food and bread baking. It contains a great deal of specific and detailed information; however, the author deliberately avoids any theoretical definitions of the key subjects. It is not an academic research and it does not present much data new for the community of folklore scientists, however, it provides the grounds for further research into the ethnographic culture and identity of this region. The book is intended for everyone interested in traditional culture.