Vartotojų informavimo apie ekologiškus maisto produktus svarba ir šaltiniai

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Vartotojų informavimo apie ekologiškus maisto produktus svarba ir šaltiniai
Alternative Title:
Significance of consumers' informing about organic food products and information sources
In the Journal:
Vadybos mokslas ir studijos - kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai [Management theory and studies for rural business and infrastructure development]. 2011, Nr. 3 (27), p. 166-175
Summary / Abstract:

LTNors ekologiškų maisto produktų rinka nuolat auga, akademinėje literatūroje pastebima, kad vartotojai stokoja žinių apie šiuos produktus, o priemonės tokiam trūkumui mažinti yra būtinos. Suaktyvinus maisto produktų tiesioginį pardavimą Lietuvoje, tyrinėtini ir vartotojų informavimo apie ekologiškus produktus lygio ir galimų priemonių informuotumui didinti klausimai. Tyrimo tikslas – nustatyti labiausiai vartotojams trūkstamas žinias apie ekologiškus maisto produktus ir svarbiausius jiems informacinius šaltinius. Siekiant šio tikslo buvo atlikta akademinės literatūros sisteminė analizė bei 2010 m. lapkričio mėn. apklausta daugiau kaip 500 Vilniaus gyventojų. Teoriniai tyrimo rezultatai rodo, kad daugelyje šalių respondentams nepakanka žinių apie ekologiškus maisto produktus, todėl reikalingos tam skirtos informavimo priemonės. Vilniečiams dažniausiai nepakanka informacijos apie šių maisto produktų gamybos ir auginimo sąlygas bei apie perkamo produkto sudėtį. Respondentams priimtiniausi informavimo apie tokius maisto produktus šaltiniai – televizija ir produktų etikečių informacija. Tai sudaro papildomas prielaidas pasirinkti tikslines priemones ir tam tikrus vartotojų informavimo kanalus šių produktų žinomumui didinti. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Ekologiški maisto produktai; Vartotojų informavimas; Consumers information; Organic food products.

ENAlthough the market of organic food products is continually growing, in scientific literature it is noticeable that consumers’ knowledge about these products is insufficient. Therefore, measures to reduce this shortage must be found. After the activation of direct food sales in Lithuania, the questions of consumers’ informing about organic food products and possible measures to rise the awareness should be explored. The purpose of the survey is to find out what information about these products consumers lack and what information sources they choose most often. In order to reach this purpose, systematic analysis of scientific literature was carried out and more than 500 inhabitants of Vilnius were interviewed in November 2010. The theoretical results of the survey show that in most countries consumers lack information about organic food products. The inhabitants of Vilnius mostly lack information about the conditions of farming and production of organic food as well as about the composition of a certain buyable product. In the respondents’ opinion, television and information on product labels are the most acceptable sources of the informing on these products; only 1 % of respondents think that weeklies and magazines are the main source. As concerns three the most important information sources for consumers, the estimates have slightly changed. Some recommendations were given to potential initiators of informing by the research. This creates additional preconditions to select appropriate measures and a number of consumer communication channels in order to make these products more known. [From the publication]

ISSN:
1822-6760; 2345-0355
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/31252
Updated:
2018-12-17 13:02:31
Metrics:
Views: 31    Downloads: 1
Export: