Būsimų pedagogų mitybos, fizinės būklės ir fizinio aktyvumo tyrimai

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Būsimų pedagogų mitybos, fizinės būklės ir fizinio aktyvumo tyrimai
Alternative Title:
Analysis of daily diet, physical state and activeness of individuals intending to be pedagogues
In the Journal:
Sporto mokslas [Sports science]. 2010, Nr. 4 (62), p. 33-38
Summary / Abstract:

LTTyrimo tikslas – nustatyti ir įvertinti vaikinų fizinio išsivystymo parametrus, faktinę mitybą, energijos eikvojimą ir poreikį. Tyrimas atliktas 2008-2010 metais, jame dalyvavo Vilniaus pedagoginio universiteto biologijos, kūno kultūros ir psichologijos specialybių studentai (n = 84). Ūgis ir kūno masė matuoti medicininės paskirties elektroninėmis svarstyklėmis su ūgio matuokle. Vidutinė paros maisto davinio energinė vertė, angliavandenių, baltymų, riebalų suvartojimas, fizinis aktyvumas ir energijos poreikis analizuotas naudojant septynių dienų mitybos ir fizinio aktyvumo dienoraščius, kuriuos pildė tyrime dalyvaujantys studentai (20,35 ± 0,99 metų amžiaus). Tyrimas parodė, kad daugumos vaikinų kūno masė normali (69,05 %), 26,19 % – viršija normą ir 4,76 % – nepakankama. Būsimų pedagogų fizinis aktyvumas didelis (fizinio aktyvumo koeficientas – 1,79 ± 0,382). Mitybos raciono vidutinė energinė vertė atitinka energijos eikvojimą (p = 0,684), bet mažesnė už energijos poreikį (p <0,001). Vaikinų mitybos racione nesubalansuotas pagrindinių maisto medžiagų – baltymų, riebalų ir angliavandenių – santykis.Baltymų per daug suvartoja 27,38 % vaikinų, iš jų 1,19 % daugiau nei du kartus viršija baltymų rekomenduojamą normą. Mūsų tyrimo duomenimis, tik 7,14 % studentų riebalų gauna pakankamai, 36,91 % suvartoja per daug, o 55,95 % – per mažai, tačiau reikšmės netoli normos. Tyrimas atskleidė, kad 95,24 % vaikinų paros maisto davinyje trūksta angliavandenių, 34,52 % vaikinų angliavandenių kiekis daugiau nei dviem kartais mažesnis už normą. Palyginus su individualiomis šių medžiagų normomis (atsižvelgus į respondento kūno masę, amžių ir fizinį aktyvumą), baltymų vaikinai suvartoja per daug (p <0,001), riebalų gaunamas kiekis atitinka rekomenduojamą normą (p = 0,633), maisto racione stinga angliavandenių (p <0,001). [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Energinė vertė; Fizinis aktyvumas; Fizinė būklė; Studentų mityba; Daily diet of students; Energy value; Physical activeness; Physical state.

ENAim of the survey was to identify and evaluate development of young men’s physical parameters, factual nutrition, depletion and the need of energy. The study was carried out in 2008-2010, Vilnius Pedagogical University. Biology, physical education and psychology studies students (n=84) took part in the study. Height and weight measurements were made by using medical electronic weighing-machine with high gauge. We analyzed the average daily meal energy value, carbohydrate, protein, fat consumption, consumption and demand of energy. The average daily ration of food energy value, carbohydrate, protein, fat intake; physical activity and energy demand is analyzed using a 7-day diet and physical activity diaries, filled out by students participating in the study (20.35±0.99 years). Most of the young men had normal body weight (69.05 percent), 26.19 percent were above the normal range, and 4.76 percent – insufficient. Physical activity of individuals‘ intending to be pedagogues is high (physical activity coefficient 1.79±0.382). Diet average energy value is adequate (p=0.684) for energy waste, but less than 974.52 kcal (p<0.001) for energy demand.There is unbalanced ratio of the main nutrients – protein, fat and carbohydrate in young men‘s daily diet. 27.38 percent of young men consume too much proteins, 1,19 percent of them exceed the recommended daily dose of proteins twice. Our survey shows that only 7.14 percent of students get enough fat, 36.91 percent consume too much, and 55.95 percent – too little, but interests are nearby norm. Our survey shows that the shortage of carbohydrates is observed in the dietary intake of 95.24 percent young men‘s daily food ration, in 34.52 percent of young men the amount of carbohydrates is under normal more than twice. Compared with the individual rates of these materials (taking into account the respondent’s body mass, age and physical activity), young men consume too much protein (p<0.05), receivable fat intake correspond with the recommended intake (p=0.663), in daily diet there is lack of carbohydrates (p<0.001). [From the publication]

ISSN:
2424-3949; 1392-1401
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/31168
Updated:
2022-11-07 15:43:51
Metrics:
Views: 21    Downloads: 1
Export: