Stalo indai ir įrankiai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Stalo indai ir įrankiai
Alternative Title:
Table dishes and tools
Summary / Abstract:

LT„Straipsnyje išvardinami ir aprašomi stalo indai ir įrankiai, Musninkų krašto žmonių naudoti tarpukariu. Medžiaga straipsniui rinkta 2001 m. liepos-rugsėjo mėn. Musninkų apylinkėse. Apklausta 12 pateikėjų. Vyriausias jų gimęs 1911, jauniausias – 1932 metais.“ „Tarpukariu Musninkų apylinkėse (kaip Dzūkijoje ir Rytų Lietuvoje) dar buvo išlikę daug archajiškų bruožų. Šeimininkės apsieidavo be indų: neluptas bulves supildavo į geldą ar papildavo ant stalo, paruoštą padažą su keptuve padėdavo ant stalo, košę kabino iš to paties indo (čerpės), kuriame kepė. Šeima valgė iš tų pačių indų, kuriuose buvo patiektas maistas, o pagrindinis įrankis buvo šaukštas. Naujovės pamažu skverbėsi ir į Musninkų apylinkes. Tarpukario antroje pusėje kasdien ir svečiams valgiai ir gėrimai buvo patiekiami iš atskirų indų, padedami peiliai ir šakutės.“. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Indai; Tarpukaris; Kaimas.

ENThe article includes and describes table dishes and tools, used by inhabitants of Musninkai region during interwar period. Material for the article was collected during July-September 2001. in Musninkai localities. 12 presented of folklore participated in survey. The oldest is born in 1911, the youngest one - in 1932. During interwar period in Musninkai localities (as well as in Dzūkija and east Lithuania) many archaic elements have been preserved. Mistresses of the house managed without dishes: unpeeled potatoes used to be put to trough or put on the table, cooked sauce in a frying pan used to be put directly on the table, porridge used to be spooned out from the same pot it was cooked in. A family used to eat from the same dishes, food was served in, and the main tool used was a spoon. Innovations slowly made their way to Musninkai localities. During the second part of the Inter-war period, everyday meals and drinks were served from separate dishes by putting knifes and forks beside them.

ISBN:
9955589000
Related Publications:
"Šeimininkių pilys": kulinarinis švietimas žemės ūkio ir amatų-namų ruošos mokyklose Lietuvoje 1918-1940 metais / Justina Minelgaitė-Plentienė. Acta humanitarica universitatis Saulensis. 2024, t. 31, p. 45-63.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/3071
Updated:
2013-04-28 15:46:21
Metrics:
Views: 44
Export: