LTMitybos įpročiai susiformuoja augant. Tinkami mitybos įpročiai ir fizinis aktyvumas paauglystėje, kai organizmas sparčiai vystosi, yra vieni iš svarbiausių sveikatą lemiančių veiksnių. Nuo paauglystės elgsenos ir gyvensenos ypatumų, požiūrio į sveikatą priklauso vėlesnio gyvenimo kokybė. Tikslas: nustatyti paauglių mitybos įpročius bei palyginti tarp lyčių ir skirtingo fizinio aktyvumo moksleivių grupių. Buvo tiriami devintų klasių mokiniai iš 16 Kauno miesto mokyklų (4 gimnazijų, 10 vidurinių ir 2 pagrindinių mokyklų). Parenkant tiriamuosius buvo stengiamasi įvertinti proporcijas tarp skirtingo tipo mokyklų Kauno mieste. Tyrimas atliktas naudojant anketinę apklausą Atlikus analizę išsiaiškinta, kad net 28,5% moksleivių nevalgo pusryčių. Tarp jų daugiau mergaičių. Berniukai ir mažesnio fizinio aktyvumo moksleiviai pusryčiams dažniau renkasi šiltą maistą. Paaugliai dažniausiai valgo per parą keturis kartus, bet nesilaiko mitybos režimo. Berniukai dažniau valgo pusryčius, o užkandžiaudami renkasi bandeles, traškučius, daugiau vartoja keptų produktų. Taip pat elgiasi ir mažesnio fizinio aktyvumo moksleiviai. Mergaitės užkandžiaudamos linkusios dažniau valgyti vaisių, žalių daržovių. Dauguma moksleivių maistą renkasi pagal skonį, berniukai dažniau pagal kainą ir sveikatingumą. Daugiausia informacijos apie sveiką mitybą paaugliai gauna iš tėvų ir interneto, mergaitės daugiau iš žurnalų ir interneto nei berniukai. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Fizinis aktyvumas; Mityba; Paaugliai; Sveika mityba; Adolescents; Adolescents knowledge on healthy nutrition; Healthy nutrition; Nutrition habits; Physical activity.
ENNutrition habits develop with the growth of an individual. During adolescence proper nutrition habits and physical activity are the most important factors influencing health. The quality of life is affected by the peculiarities of behavior and lifestyle in adolescence. The aim of our study was to determine nutrition habits of adolescents, and then, to make a comparison of eating patterns by gender and the groups of adolescents in different physical activity groups. The study comprised the ninth form students from 16 Kaunas schools (4 gymnasiums, 10 secondary and 2 main schools). The strategy was based on the evaluation of proportions of the different types of schools in Kaunas. The study applied questionnaire survey. The analysis revealed that 28.5% of middle-school age students did not have breakfast; there were more girls than boys among them. Boys and students with lower physical activity more frequently had hot meals. Adolescents most commonly had meals four times per day without following nutrition regimen. Boys more frequently had breakfast, however, they chose buns, potato chips, and used more fried food for snacks; the same eating patterns were followed by students with lower physical activity. Girls were more likely to have fruit, green vegetables. In most cases, the selection of meals depended on the individual taste; boys more frequently paid attention to prices and nutrition values. Usually adolescents acquired information about proper nutrition from their parents and the internet; girls - more frequently from magazines and the internet. [From the publication]