Teisės į teisminę gynybą įgyvendinimo ypatumai civilinėse bylose su užsienio elementu

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Teisės į teisminę gynybą įgyvendinimo ypatumai civilinėse bylose su užsienio elementu
In the Book:
Keywords:
LT
Lietuva (Lithuania); Europos Sąjungos teisė / European Union law; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law; Teisės ir laisvės / Rights and freedoms; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojami teisės į teisminę gynybą įgyvendinimo ypatumai civilinėse bylose su užsienio elementu, t.y. bylose, kuriose nagrinėjamas šalių ginčas, susijęs ne su viena, bet su dviem arba daugiau valstybių. Siekiant atsakyti į klausimą, ar tokio pobūdžio bylose visiems asmenims vienodai yra prieinama teisė į teisminę gynyba ir ar visi turi vienodas sąlygas kreiptis ne tik į savo, bet ir į kitų valstybių teismus, siekdami apginti pažeistas savo teises bei teisėtus interesus, aptariami tokie klausimai kaip užsieniečių teisinės padėtis civiliniame procese Lietuvoje, valstybės garantuojamos teisinės pagalbos, kaip vienos iš pagrindinių priemonių, užtikrinančių teisminės gynybos prieinamumą socialiai silpniausioms visuomenės grupėms, gavimo galimybės bylose su užsienio elementu, depozito institutas kaip papildomas reikalavimas šaliai (ieškovui), jei jis yra kitos valstybės subjektas (fizinis ar juridinis asmuo), ir kaip toks reikalavimas suderinamas su visų asmenų lygybės bei užsieniečių nediskriminavimo principais. Kalbant apie valstybės garantuojamos teisinės pagalbos teikimą bylose su užsienio elementu, straipsnyje iš esmės apsiribojama šio mechanizmo veikimo tarp Europos Sąjungos valstybių narių analize. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Bylos su užsienio elementu; Civilinė byla; ES teisės aktai; Teisminė gynyba; Teisė į teisminę gynybą; Užsienio elementas; Cases with foreign element; Civil case; EU legal acts; Foreign element; Judicial protection; Right to judicial protection.

ENThe article analyses peculiarities of exercising the right to judicial protection in civil cases with foreign element, i.e. in dealing with disputes involving more than one state. Seeking to answer the question as to whether all persons are entitled to judicial protection and whether they all have equal conditions enabling them to address not only their court but also courts in other states as well as seeking to protect their infringed rights and lawful interests, the following issues are discussed: the legal status of foreigners in Lithuania, the state guarantee of legal support such the availability of the one of the key measures assuring legal protection of socially vulnerable groups in cases with foreign element, the institute of deposit as an additional requirement for the party (the claimant), if he is a subject (natural person or legal entity) of another state, and the way this requirements is harmonised with all principles of personal equality and non-discrimination of foreigners. As far as provision of state guaranteed legal support in cases with foreign element is concerned, the article is fundamentally limited to the analysis of the operation of this mechanism between the states of the European Union.

ISBN:
9789955192275
Subject:
Related Publications:
Valstybės garantuojama teisinė pagalba civilinėse bylose : disertacija / Ingrida Montvydienė. Vilnius, 2010. 267 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/29385
Updated:
2023-09-05 13:13:34
Metrics:
Views: 20
Export: