O zwyczajach kulinarnych na Litwie w XIX wieku i północnokresowych nazwach potraw na podstawie Kucharki litewskiej

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
O zwyczajach kulinarnych na Litwie w XIX wieku i północnokresowych nazwach potraw na podstawie Kucharki litewskiej
Alternative Title:
About cooking habits in Lithuania in the XIX century and the names of Vilnius regional dishes on the basis of Kucharka Litewska (Lithuanian Cookbook)
In the Journal:
Acta Baltico-Slavica. 2005, Nr. 29, p. 105-123
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariamos dvi pagrindinės temos: maisto gaminimo įpročiai XIX a. Lietuvoje, lyginant su lenkų maisto gaminimo kultūra; Vilniaus regiono patiekalų pavadinimai. Pagrindinis tyrimų šaltinis – Vincento Zavadskio knyga pavadinimu „Lietuvos virėja“ („Kucharka Litewska“), išleista Vilniuje XIX a. viduryje (1854 ar 1858 metais). Minėtoji knyga yra vertingas kultūrinis ir lingvistinis epochos dokumentas. Tokie patiekalų pavadinimai kaip bliny, blinki, kołduny, kołdunki, kwaszenina, oładki, oładeczki, szałtanosy, szpekuchy, wereszczaka, pierogi, bulion ir rosół straipsnyje atsiduria semantinės ir lingvistinės analizės centre; jie lyginami su analogiškais pavadinimais kituose šaltiniuose. Straipsnio autoriaus teigimu, knyga „Kucharka Litewska“, kurioje pateikiami tikslūs minėtųjų pavadinimų patiekalų receptai yra puiki lyginamoji medžiaga tiek atsižvelgiant į pačius pavadinimus, kuriuos gali sudaryti ir keli žodžiai (kołduny tyszkiewiczowskie, bliny ruskie) tiek ir jų reikšmes.Reikšminiai žodžiai: Maisto gaminimo papročiai Lietuvoje; Maisto ruošimo įpročiai Lietuvoje; Patiekalų pavadinimai; Regioninė lenkų kalba; Vilnius; Cooking habits in Lithuania; Names of dishes; Regional Polish language; Vilnius.

ENThis article focuses on two issues: 1. cooking habits in Lithuania in the XIX century against the background of the food cooking culture on the Polish land, 2. the names of Vilnius regional dishes. The basic source of material is Wincenta Zawadzka's book titled Kucharka Litewska (Lithuanian Cookbook) which was published in Vilnius in the middle of the XIX century (either 1854 or 1858). The said cookbook constitutes a cultural and linguistic document of the epoch. Therefore, the names bliny, blinki, kolduny, koldunki, kwaszenina, oladki, oladeczki, szaltanosy, szpekuchy, wereszczaka; pierogi 'bulki, ciasto drozdrowe', bulion 'rosó' i rosó 'krupnik' became the subject of the semantic and linguistic analysis and were confronted against the corresponding names taken from other sources. The author shows that Kucharka Litewska containing the exact cooking recipes under the above-mentioned named constitutes the ideal comparable and supplementary material both in terms of the names which may consist of two words (e.g. koduny tyszkiewiczowskie, bliny ruskie) and their meanings. [From the publication]

ISSN:
0065-1044; 2392-2389
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/25969
Updated:
2021-03-06 16:07:20
Metrics:
Views: 33    Downloads: 4
Export: