LTES bendrosios rinkos atsivėrimas, struktūrinė parama ir rinkos organizavimo priemonės turėjo didžiausią poveikį Lietuvos pieno ūkių struktūriniams pokyčiams, pieno ir pieno produktų paklausai bei konkurencingumui. Pieno sektorius mūsų valstybėje yra viena prioritetinių žemės ūkio šakų. Stambėjant pieno ūkiams itin sumažėjo tokių ūkių, kuriuose buvo laikomos 1-6 karvės, o padidėjo tokių, kuriuose laikoma daugiau nei 30 karvių. Įgyvendinant pieno ūkio paramos priemones, padidėjo karvių produktyvumas ir pagerėjo superkamo pieno kokybė. Straipsnyje analizuojama pieno ūkio svarba, struktūrinės paramos ir rinkos organizavimo priemonių įtaka pieno sektoriui. Naujas galimybes šiai veiklai efektyvinti sudaro ūkininkų kooperacija, tiesioginis pieno produktų tiekimas vartotojams, išvengiant tarpininkų ir stambiųjų pieno perdirbimo įmonių diktato, griežtesnė perdirbėjų veiklos kontrolė, spartesni atsiskaitymai su pieno gamintojais. Tačiau kyla naujos grėsmės, susijusios tiek su galimais perdirbėjų karteliniais susitarimais, tiek su nepakankama ūkininkavimo pažanga ir pieno gamintojų aplaidumu. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: ES parama; Kaimo plėtra; Modernizavimas; Pieno kvota; Pieno ūkis; Reorganizavimas; Reorganizavinas; EU support; Milk farm; Milk quota; Modernization; Reorganization; Rural development.
ENThe paper deals with the current situation with milk production in Lithuania's countryside and its particularity in Pakruojis district. The main problem of Lithuania's farmers involved in dairying is the presence of huge number of small but unproductive farms with approximately 1-2 cows. Low level of labor culture and low productivity but high expenditure are directly connected with the insufficient competence of our fanners. Lack of professional background also determines their fear and distrust in possibilities of cooperative movement. That is why the number of milk production cooperatives is so low in Lithuania. The price of raw milk in Lithuania is the lowest among all European Union member states because of absence of stronger alliance of our farmers. Presence of only a few huge dairying concerns results in such low prices of raw milk. For improving their own situation the farmers need to organize into strong cooperatives, to establish local milk enterprises and stores with fresh ecological production. [From the publication]