LTTyrimo medžiaga ir metodai. 2010 metais dviejose Vilniaus miesto pradinėse mokyklose anoniminės anketinės apklausos būdu apklausti 460 1-4 klasių mokinių tėvai. 2014 metais tose pačiose mokyklose analogiškai apklausti 346 tėvai. Duomenys analizuoti SPSS 22.0 programa. Kokybinių duomenų analizei naudotas Pearson‘o chi kvadratas (X²). Duomenų skirtumas laikytas statistiškai reikšmingu, kai p≤0,05. Rezultatai. 2010 metais sveikos mitybos rekomendacijų laikėsi 73,3% pradinukų tėvų, 2014 metais – 84,8%, atitinkamai kasdien pusryčiaudavo 65,7% ir 73,7% vaikų, prieš miegą valgantys vaikai 2010 metais sudarė 55,2%, o 2014 metais – 45,7%. 3 ir daugiau kartų per dieną daržoves 2010 metais valgė 12,2% respondentų vaikų, 2014 metais – 11,9%, atitinkamai vaisius 22,9% ir 25,0%, duoną ir grūdinius produktus – 28,5% ir 24,3%. Maisto papildus 2010 metais vartojo 44,4% pradinių klasių mokinių, 2014 metais – 52,6%. Išvados. Padaugėjo besilaikančių sveikos mitybos rekomendacijų tėvų, kasdien pusryčiaujančių, taip pat vartojančių maisto papildus vaikų. Reikšmingai sumažėjo prieš miegą valgančių vaikų. Raktažodžiai: pradinių klasių mokiniai, mityba, mitybos pokyčia. [Iš leidinio]
ENThe aim of the study to compare eating habits of pupils of primary schools in two schools in Vilnius city in a time period between 2010 and 2014.. Material and methods: In 2010 in two primary schools in Vilnius city 460 parents of pupils’ forms 1-4 were questioned in a technique of anonymous survey. In 2014 346 parents were questioned by analogy. Data were analyzed using program SPSS 22.0. For qualitative data analysis Pearson’s chi-square (x²) was used. The difference was considered statistically significant when p<0,05. Results: In 2010 73,3 % parents of pupils of primary schools followed a healthy dietary recommendations, in 2014 the percentage increased to 84,8 %, respectively 65,7 % and 73,7 % had breakfast every day, 55,2 % and 45,7% ate before going to sleep. In 2010 12,2 % of children respondents ate vegetables 3 and more times a day, in 2014 – 11,9%, in line with fruit 22,9 % and 25,0%, bread and cereal – 28,5% and 24,3 %. In 2010 44,4 % of pupils of primary schools consumed food supplements, in 2014 – 52,6 %. Conclusions: The numbers increased of parents who follow a healty dietary recommendations and of primary school pupils who have breakfast, consume food supplements. Keywords: pupils of primary school, diet, changes in diet. [From the publication]