LTStudentai, turintys negatyvų kūno vaizdą pasižymi nepasitenkinimu savo kūnu, yra linkę į sveikos mitybos nukrypimus, dietų laikymąsi bei dažnesnį alkoholio vartojimą (Sabiston ir kt., 2019). Pozityvaus kūno vaizdo studentai pasižymi sveikatai palankiu maitinimusi, dažniau vartoja šviežias daržoves ir vaisius, yra fiziškai aktyvesni (Pinho ir kt., 2019; Korn ir kt., 2013). Tyrimo problema – kokie yra Kauno kolegijos studentų maitinimosi įpročių ir kūno vaizdo ypatumai? Tyrimo metodai – taikyta kiekybinė tyrimo strategija. Tyrime dalyvavo 378 Kauno kolegijos Medicinos ir Verslo fakultetų studentai, kurių amžiaus vidurkis buvo 21,6 metų (SD = 4,6). Duomenims surinkti naudota anketa, sudaryta iš 4 blokų: bendra socialinė demografinė informacija; nurodytas ūgis ir kūno svoris KMI apskaičiavimui; „Suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo, 2014“ anketa (Grabauskas ir kt., 2015); validuota Lietuvoje kūno pripažinimo skalė „Body Appreciation Scale-2“ (Baceviciene ir Jankauskiene, 2020). Duomenų analizei atlikti taikyta SPSS Statistics 27 programa. Atlikta aprašomosios imties statistika: kokybiniams kintamiesiems apskaičiuoti absoliutieji (n) ir procentiniai dažniai (proc.), kiekybinių kintamųjų rezultatai atskleisti per vidurkį (M) ir standartinį nuokrypį (SD). Chi kvadrato (χ2) testas taikytas siekiant palyginti kokybinius dydžius. Kiekybinių dydžių vidurkių palyginimui taikytas parametrinis nepriklausomų imčių t testas. Rezultatai: studentų kūno pripažinimo skalės bendras balų vidurkis buvo 3,34 (SD = 1,02).Pozityvus kūno vaizdas buvo labiau būdingas vaikinams nei merginoms bei per mažo ir normalaus kūno svorio studentams nei antsvorį ir nutukimą turintiems studentams. Studentų netinkamų maitinimosi įpročių skalės balų vidurkis buvo 12,46 (SD = 1,9). 62 proc. studentų įprastai pusryčiavo, tačiau šviežias daržoves į savo mitybos racioną kasdien įtraukė vos 17,5 proc. respondentų, o vaisius ir uogas kasdien valgė tik 14,3 proc. studentų. Maitinimosi įpročiai lyties ir KMI grupėse nesiskyrė, tačiau pozityvų kūno vaizdą turinčių studentų maitinimosi įpročiai buvo palankesni sveikatai. Reikšminiai žodžiai: kūno vaizdas, maitinimosi įpročiai, studentai. [Iš leidinio]
ENStudents with a negative body image are characterized by dissatisfaction with their body, are prone to deviations in a healthy diet, adherence to diets and increased alcohol consumption (Sabiston et al., 2019). Students with a positive body image are characterized by healthy eating habits, are more likely to consume fresh vegetables and fruits and are more physically active (Pinho et al., 2019; Korn et al., 2013). Research problem: what are the peculiarities of the eating habits and body image of Kaunas kolegija higher education institution students? Research methods: a quantitative research strategy was applied. 378 students of Kaunas kolegija higher education institution faculties of Medicine and Business participated in the research, the average age of the respondents was 21.6 years (SD = 4.6). A questionnaire consisting of 4 blocks was used to collect the data: general socio-demographic information; self-reported height and body weight for the calculation of the BMI; questionnaire of the “Study on the Lifestyle of Adult Lithuanian People, 2014” (Grabauskas et al., 2015); validated in Lithuania “Body Appreciation Scale-2” (Baceviciene and Jankauskiene, 2020). The SPSS Statistics 27 program was used to perform the data analysis. Descriptive sample statistics were performed: absolute (n) and percentage frequencies (%) were calculated for qualitative variables, while the results of quantitative variables were revealed by providing average (M), standard deviation (SD). The Chi-squared (χ2) test was used to compare qualitative variables. A parametric independent sample t-test was used to compare the averages of the quantitative values.Results: the overall average score of the student body appreciation scale was 3.34 (SD = 1.02). A positive body image was more typical for males than females and students with low and normal body weight than overweight and obese students. The average score of the students unhealthy eating habits scale were 12.46 (SD = 1.9). 62% of students used to have breakfast, but only 17.5% of respondents included fresh vegetables in their diet every day, and only 14.3% of students ate fruits and berries every day. Eating habits did not differ in the gender and BMI groups, but the eating habits of students with a positive body image were more favourable for health. Keywords: body image, eating habits, students. [From the publication]