LTTarptautinis konkurencingumas suprantamas kaip atskirų valstybių ar jų sąjungų gebėjimas sėkmingai realizuoti savo gaminamas prekes ir paslaugas pasaulio rinkose, tokiu būdu sudarant palankias sąlygas verslo vystymuisi bei užtikrinant ekonomikos augimą, aukštą savo šalies piliečių pragyvenimo lygį ir visuomenės gerovę (Li, 2018; Naz, Ali, Fatima, 2018; Heldak, Kucher, Stacherzak, Kucher, 2018; Zikria, Takahashi, Maeda, 2019; Abdi koglu, Unakitan, 2019; Andrei, Popescu, Nica, Chivu, 2020; Pawlak, Poczta, 2020; Gültekin, Uysal, Subaşı, Kafa, Aras, Budak, 2022; Lin, 2022). Konkurencingumo analizė tapo ypač aktuali vykstant sparčiam globalizacijos procesui (Bharadwaj, 2020; He, 2021). Tyrimo tikslas – įvertinti Lietuvos daržovių sektoriaus tarptautinį konkurencingumą. Tyrimo metodai: mokslinės literatūros analizė ir sintezė, statistinių duomenų analizė, palyginimas, struktūrinė ir pokyčių analizė, grafinis vaizdavimo būdas. Tyrimas atskleidė, kad Lietuvos daržovių sektoriaus tarptautinis konkurencingumas yra silpnas, tačiau tam tikrų šio sektoriaus produktų grupių tarptautinis konkurencingumas yra vidutinio lygio. Nagrinėjamu laikotarpiu pagal RCA indeksą ankštinės daržovės (0708), konservuotos daržovės (0711) ir džiovintos ankštinės daržovės (0713) užsienio rinkose turėjo stiprų santykinį pranašumą, tačiau pagal RCA ir RTA indeksus tarptautinį konkurencingumą turėjo tik džiovintos ankštinės daržovės (0713), kurios nagrinėjamu laikotarpiu labiausiai konkurencingos buvo Egipte (LIIC-A rodiklis svyravo nuo 1,3 iki 28,9). Raktiniai žodžiai: tarptautinis konkurencingumas; daržovių sektorius; atskleistasis santykinis pranašumas. [Iš leidinio]
ENThe international competitiveness of the Lithuanian vegetable sector has been weak, but the international competitiveness of certain products in this sector is moderate. Export markets in which Lithuanian vegetable products have export specialization have been singled out. The aim of the study is to evaluate the competitiveness of the Lithuanian vegetable sector. Research tasks: 1) analyze the theoretical aspects of the assessment of the international competitiveness of the Lithuanian vegetable sector; 2) compile a methodology for the assessment of international competitiveness for the Lithuanian vegetable sector; 3) assess the international competitiveness of the Lithuanian vegetable sector. Research methods: analysis and synthesis of scientific literature, analysis of statistical data, comparison, structural and change analysis, relative indicators. Research results: presents the concept of international competitiveness at the branch/sector level, presents the factors determining international competitiveness; the developed methodology for the assessment of the international competitiveness of the Lithuanian vegetable sector and its logical substantiation, the determination of the coverage of the data used in the research are presented; the analysis of the structure and changes in the international trade of the Lithuanian vegetable sector is performed, the relative indicators revealing the international competitiveness of the sector are calculated and the most competitive products of the sector at the international level and their competitive positions in foreign markets are determined. Keywords: international competitiveness; vegetable sector; comparative advantage revealed. [From the publication]