LTDabartinis Kaišiadorių rajonas - labai savitas, čia kertasi kelių etnografinių regionų ribos. Carinės Rusijos okupacijos metais jis apėmė net tris (Vilniaus, Kauno ir Suvalkų) gubernijas2, todėl etnografine prasme jis neabejotinai svarbus visos Lietuvos mastu. Studijos tikslas - apibendrinti XX amžiaus pirmos pusės (atskirais atvejais ir vėlesnių laikų) kai kuriuos Kruonio apylinkių kulinarinio paveldo bruožus, atskleidžiant jų regioninę specifiką, siekiant prisidėti prie kultūros modernizacijos raiškos. Siekdami šio tikslo, išanalizuosime kasdieninių ir šventinių valgių, gėrimų specifinius bruožus, aptarsime valgymo papročius ir etiketą, apibūdinsime stalo indus ir įrankius bei su mityba susijusius žmonių tarpusavio santykius. Pagrindinis straipsnio šaltinis - autorės Kruonio apylinkėse 2000-2003 metais surinkta lauko tyrimų medžiaga. Apklausta 18 pateikėjų (iš jų vienas vyras), kurie daugiausia pasakojo apie kaimiečių, ūkininkų kulinarinį paveldą. (Tiktai 3 pateikėjai gyveno Darsūniškio miestelyje). Vyriausias pateikėjas gimęs 1906, jauniausia - 1948 metais. [Iš straipsnio, p. 499-500]