LTStraipsnyje keliamas tikslas atskleisti vilniečių Kūčių stalo kulinarinę tradiciją analizuojant ją šiais aspektais: Kūčių kaip Kalėdų šventės išvakarių kultūrinė specifika Lietuvoje ir šventinių valgių klasifikacijos; vilniečių ir Vilniaus apylinkių kaimų Kūčių stalo formavimas XX a. pradžioje ir etninė Kūčių patiekalų specifika; vilniečių lietuvių Kūčių stalo savitumai XXI a. pradžioje ir pokyčiai 2020 m. karantino metu. Atliktas tyrimas parodė, kad Vilniuje lietuvių Kūčių kulinarinė tradicija yra palaikoma, šventinių patiekalų hierarchinė-vertybinė struktūra skiriasi nuo kaimyninių šalių. Raktiniai žodžiai: Kūčios, Kūčių valgiai, vilniečių kultūra, pasninkas, karantinas. [Iš leidinio]
ENIn this article, I seek to reveal the culinary traditions of Christmas Eve [Lith. Kūčios] dinner tables among Vilnius-dwellers, analysing the issue from the following aspects: Kūčios as a Christmas Eve cultural particularity in Lithuania and the classification of festive dishes; formation of the Kūčios dinner table among Vilnius-dwellers and villages in the Vilnius surroundings in the early 20th century and the ethnic specifics of Kūčių dishes; the uniqueness of Lithuanian Vilnius-dwellers’ Kūčių dinner tables in the early 21st century and changes during the quarantine period in 2020. This research showed that the Lithuanian Kūčios culinary tradition is still maintained in Vilnius, and that the hierarchical-value structure of festive dishes differs from neighbouring countries. Keywords: Kūčios [Christmas Eve], Kūčių dishes, Vilnius-dwellers’ culture, fas ting, quarantine. [From the publication]