Vilniaus gatvės gyvos: atgal į periferiją

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Vilniaus gatvės gyvos: atgal į periferiją
Publication Data:
Vilnius : Gatvės gyvos, 2018.
Pages:
300 p
Notes:
Bibliografija.
Contents:
Pratarmė — Vilkpėdės industrinė arterija — Pramoninis Naujamiestis — Vingio slėpiniai — Kosminės Karoliniškės — Dieviška Trejybė - Verkiai, Kalvarijos, Trinapolis — Iš Antakalnio į Pospiešką — Pavilnio kalnų kolonija — Lentvaris: tarp dvaro, pramonės ir geležinkelio — Literatūros sąrašas — Santrumpos.
Keywords:
LT
Lokalioji istorija / Local history; 1569-1795. Lietuva ATR laikotarpiu; 1795-1915. Lietuva Rusijos imperijos sudėtyje; 1915-1918. Kaizerinės Vokietijos okupacija; 1918-1940. Lietuva tarpukario metais; 1940-1990. Lietuva okupacijų metais; 1990-21 amžius. Antroji Lietuvos Respublika; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania).
Summary / Abstract:

LTPrieš porą metų pasirodžiusia knyga „Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją“ siūliau leistis į 11 kelionių po mažiau žinomas sostinės vietas. Supratęs, kad ši tema vilniečiams yra įdomi, nusprendžiau dar aštriau pagaląsti plunksną ir nublokšti Jus „Atgal į periferiją". Šįkart kviečiu pažinti Naujamiesčio ir Vilkpėdės pramonę, Karoliniškių blokus, Vingio ir Verkių gamtos bei istorijos dermę, geležinkelininkų gyvenvietę Pavilnyje, Antakalnio „B pusę“ ir galiausiai nukakti iki fiziškai artimo, bet mažai pažįstamo Lentvario. Ši knyga nepretenduoja tapti moksline monografija - greičiau stengiausi koncentruotai sudėti tai, kas man pačiam atrodo įdomiausia, tekstą gausiai papildydamas istorinėmis nuotraukomis, senais žemėlapiais, iškarpomis iš laikraščių ir gamyklų lankstinukų. Neįtikėtinų faktų atskleidė pokalbiai su senaisiais vilniečiais, todėl jaučiau pareigą vieną kitą „razinką" įterpti į knygą, nes, kaip rodo patirtis, toli gražu ne visi smagiausi dalykai yra užrašyti ir laikui bėgant jie nugrimzta į praeitį kartu su išeinančia karta. Kaip ir pirmąją, taip ir šią knygą dariau nedidelio formato, slapčia vildamasis, kad kai kurie iš Jūsų ją ne tik perskaitys, bet ir pasiims su savimi bei pasivaikščios joje sudarytais maršrutais, kurie sudaryti remiantis intensyvia pastarųjų metų gidavimo patirtimi - esu juos ne kartą praktiškai išbandęs drauge su šimtais „Gatvės gyvos“ ekskursijų dalyvių, tad jie tikrai įveikiami. [Iš Pratarmės]

ISBN:
9786099591117
Related Publications:
  • Antakalnis : kilmė, raida, žmonės / Jurgis Vanagas. Vilnius : Jurgis Vanagas, 2018. 274 p.
  • Senosios Lietuvos šventvietės. Aukštaitija / Vykintas Vaitkevičius. Vilnius : Diemedis, 2006. 783 p.
  • Vilniaus miesto planai / sudarytoja Birutė Rūta Vitkauskienė ; rengė Ingrida Tamošiūnienė, Birutė Rūta Vitkauskienė, Aušrinė Žilevičiūtė. Vilnius : Lietuvos nacionalinis muziejus, 2016. 430 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/108759
Updated:
2024-06-24 20:07:00
Metrics:
Views: 5
Export: