Maisto švaistymo mažinimo galimybės Lietuvoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Maisto švaistymo mažinimo galimybės Lietuvoje
Alternative Title:
Food waste reduction opportunities in Europe
In the Journal:
Lietuvos kaimo vietovių konkurencingumo stiprinimas: geroji patirtis. 2020, p. 43-47. Lietuvos kaimo vietovių konkurencingumo stiprinimas: geroji patirtis : 9-oji mokslinė-praktinė konferencija
Summary / Abstract:

LTMaisto švaistymas neapsiriboja vien tik maisto atliekomis, produkto išmetimu ir jo suirimu sąvartyne, šis, galima būtų pasakyti, vartotojo įprotis (per daug nusiperkama greitai gendančio maisto) sukelia daugiau neigiamų aspektų visai aplinkai. Švaistomas maistas – švaistomi riboti gamtos ištekliai, kurie naudojami maisto produktams pagaminti. Vartotojų švietimas maisto švaistymo ir jo neigiamos įtakos aspektais padėtų suprasti esamą situaciją, susimąstyti bei imtis veiksmų. Lietuvoje yra galimybė auginti prie klimato kaitos prisitaikančias augalų veisles, įkurdinti svirplių ar kitų vabzdžių fermas, kuriems auginti reikia žymiai mažiau gamtos išteklių, būtų galima perskirstyti nesuvartojamą, greitai gendantį maistą, tik tam vykdyti trūksta nacionalinių taisyklių. Reikšminiai žodžiai: ateities maistas, maisto švaistymas, maisto perskirstymas, gamtos ištekliai. [Iš leidinio]

ENFood waste is not limited to food refuse, product disposal and landfill, this, one might say, consumer habits (buying too much perishable food) causes more negative effects on the whole environment. Waste of food - waste of limited natural resources that are used to produce food. Educating consumers about the aspects of food waste and its negative effects would help them to understand the current situation, to think about it and to take the action. In Lithuania, there is an opportunity to grow plant varieties that adapt to climate change, to set up crickets or other insect farms, which require significantly less natural resources to grow, to redistribute unused, perishable food, but there is a lack of rules. Keywords: future food, food waste, food redistribution, natural resources. [From the publication]

DOI:
10.7220/2351-6909.2020
ISSN:
2029-1663; 2351-6909
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/103058
Updated:
2023-08-12 12:48:45
Metrics:
Views: 14    Downloads: 5
Export: