LTMaistas yra pagrindinė žmogaus gyvenimo reikmė, todėl jo produktų gamyba, perdirbimas ir paties maisto paruošimas – viena iš svarbiausių ir labiausiai susijusių su buitimi žmogaus veiklos dalių. Maistas ne paskutinis dalykas ir dvasiniame žmogaus gyvenime. Išskirtinis – šventinis, apeiginis – valgymas sietinas su visais reikšmingiausiais šeimos ir bendruomenės gyvenimo įvykiais: kūdikio gimimu, santuoka, mirtimi, artimųjų paminėjimais, darbų pabaigtuvėmis, įkurtuvėmis ir pan. Kalbėdami apie maistą, etnografai pabrėžia, kad jo tradiciškumą lemia geografija, žemių derlumas, regionų ar net buvusi gentinė specifika. Lietuvoje galima priskaičiuoti keliolika virtuvių, tarp jų ir suvalkietišką, kuri, panašiai kaip ir šnektos, dar skirstoma į zanavykų ir kapsų, nors skirtumai neryškūs. [Iš straipsnio, p. 760]